Neonacista ima i na zapadu Njemačke

Autor/ica 25.4.2012. u 09:57

Neonacista ima i na zapadu Njemačke

Na migrante se javno na ulici psuje, prijeti im se i na koncu ih se napada nožem. Židovska groblja oskrnavljena, a na zidovima kuća osvanjuju kukasti križevi i nacističke parole. Građani stranci dobivaju anonimne najave njihovog vraćanja u zemlju podrijetla s točnim datumom.Strah se širi na širem području Nürnberga. Nijemci, koji se angažiraju protiv takvog djelovanja desno radikalnih, također su izloženi velikom pritisku. Ispred kuće Michaela Helmbrechta dežura policija jer su tri dana desni ekstremisti bili opkolili njegovu obitelj.

Helmbrechtu su demolirali i automobil

Helmbrechtu su demolirali i automobil

Helmbrecht se na meti neonacista našao zbog toga što je vođa “Alijanse protiv desnog ekstremizma”. Kaže da se neonacisti sve manje skrivaju te da svaki put kada dođe do njihovog marša, odnosno demonstracije, dođe i do nasilja. “Ovdje u regiji smo primijetili da je ta scena doista postala radikalnija i odlučnija. A ja imam dojam da da se ovdje u bavarskoj neonacističkoj sceni njihova djela uzdižu herojski”, kaže Helmbrecht.

Žrtvama jedino ostaje strah, a strah je najjače oružje desnih ekstremista

Unatoč pojačanim naporima za razjašnjavanjem nasilnih djela, počinitelji se tek rijetko uspijevaju privesti. Mnogi susjedi u međuvremenu zaklapaju oči pred nasiljem. Žrtvama u takvim okolnostima jedino ostaje strah. “Naravno da se plašite”, kaže Michael Helmbrecht, “strah je i najjače oružje desnih ekstremista. Taj strah, naš strah, oni koriste ciljano.” I novinare koji kritično izvještavaju neonacisti pronalaze i napadaju. Tako i Herberta Fuehra iz lista “Nürnberger Nachrichten”, koji upozorava: “Samo morate gledati da ne saznaju gdje stanujete.”

Wirte aus Regensburg präsentieren "Anti-Rassisten-Aufkleber"<br data-src= Murat iz Weißenburga

” />

Njemački Turci, poput Murata iz Weißenburga, strahuju od neonacista

 

Mnogi migranti, koji su dosad izbjegavali istok Njemačke zbog desnih ekstremista, ne osjećaju se više sigurno ni na zapadu zemlje. Murat, trgovac povrćem u mjestu Weißenburg kod Nürnberg se zbog te opasnosti osjeća poput čovjeka treće klase. “Ja živim ovdje, odavde sam, imam kćerku tu i želim ovdje živjeti, da mi bude dobro”, kaže on. Murat ne shvaća zašto se ne zabrane demonstracije neonacista u njegovom gradu.

“To je cijena demokracije”

Gradonačelnik Jürgen Schröppel pojašnjava da je i on u nezgodnoj situaciji. “To je cijena demokracije. Dok god stranke poput NPD-a ne budu zabranjene, oni se mogu pozvati na njihova prava, u koja spada i pravo na demonstriranje”, kaže Schröppel.

Vlasnici ugostiteljskih objekata pokrenuli sami inicijativu protiv neonacista

Vlasnici ugostiteljskih objekata pokrenuli sami inicijativu protiv neonacist: ne uslužujemo rasiste

 

Istražitelji u Njemačkoj još uvijek skupljaju jasne dokaze koji bi doveli u vezu nasilje neonacista s desnoekstremnom Nacionalsocijalističkom strankom Njemačke (NPD). No, građani ne mogu i ne žele čekati zabranu. Tako su se primjerice u Regensburgu nakon napada na židovskog vlasnika jednog kafića, organizirali i ostali vlasnici i na svojim vratima jasno postavili znak na kojemu stoji: “Rasiste ovdje ne uslužujemo.” Primjer, koji zasigurno može i drugima poslužiti.

Autori: Wolfgang Dick / Marina Martinović

Odg. ur. Belma Fazlagić-Šestić

Deutsche Welle

Autor/ica 25.4.2012. u 09:57