Nemiri u Kijevu ne prestaju iako je predsjednik obećao ustupke

tačno.net
Autor/ica 25.1.2014. u 08:26

Nemiri u Kijevu ne prestaju iako je predsjednik obećao ustupke

U ukrajinskoj prijestonici Kijevu nasilje je nastavljeno tokom noći i jutra, uprkos tome što je predsjednik Viktor Janukovič obećao određene ustupke u nastojanju da okonča krizu.

U ranim jutarnjim satima zapaljene su gume u centralnom dijelu Kijeva. Tokom noći demonstranti su policiju gađali benzinskim bombama i kamenicama, a policajci su odgovorili ispaljujući suzavac.

Janukovič je obećao izmjenu zakona o protestima i da će restrukturisati Vladu. Na sastanku s predstavnicima vjerskih zajednica rekao je da će amnestirati desetke uhapšenih demonstranata, te da će predložiti amandmane na zakone koji zabranjuju proteste.

Međutim, lider opozicije Vitalij Kličko rekao je da demonstranti sada žele da predsjednik podnese ostavku.

Aktivisti opozicije upali su u brojne zgrade Vlade širom Ukrajine.

Kriza u Ukrajini eskalirala je ove sedmice kada su prijavljeni prvi smrtni slučaji u protestima, koji su počeli prije dva mjeseca. Dva demonstranta ubijena su tokom sukoba sa snagama bezbjednosti u centralnom dijelu Kijeva.

Opozicija tvrdi da su za smrt demonstranata odgovorni pripadnici policije ili snajperisti, što Vlada negira.

Demonstracije su prvobitno počele odlukom Vlade da odustane od predloženog Sporazuma o pridruživanju i trgovini sa EU. Međutim, demonstranti su kasnije proširili proteste zbog, kako navode, rasprostranjene korupcije u državnim strukturama i zloupotrebe službenih položaja.

Vlasti negiraju optužbe.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 25.1.2014. u 08:26