Nemačka dozvolila homoseksualcima da usvajaju decu

tačno.net
Autor/ica 19.2.2013. u 14:15

Ustavni sud u Karlsruheu odobrio je u utorak homoseksualcima i lezbejkama u Njemačkoj da usvoje dijete ili djecu koju je već usvojio njihov partner.

I dalje je nelegalno da homoseksualni par usvoji dijete.

Suci su presudili da je protuustavan zakon koji zabranjuje homoseksualcima da usvoje dijete svoga partnera ili partnerke, dok je heteroseksualnim parovima usvajanje dozvoljeno.

Sud u Karlsruheu je odbacio kritike njemačkog udruženja porodica (DFV) koje se plaši za razvoj djeteta u porodici roditelja istog spola.

Savez homoseksualaca i lezbejki pozdravio je presudu u Karlsruheu.

“Najzad usvojena djeca koja žive u homoseksualnim porodicama imaju ista prava kao djeca u heteroseksualnim porodicama”, navodi se u saopštenju u kojem se poziva Angela Merkel da ide i dalje.

U Njemačkoj ne postoji homoseksualni brak jer bi bila potrebna izmjena Temeljnog zakona iz 1949. godine koji služi kao ustav ove zemlje. Od 2001. godine postoji režim “ugovora o životnoj zajednici”, koji omogućava homoseksulanim parovima da ozvaniče svoju vezu. Zakon daje prava slična bračnim pravima, osim prava na usvajanje i prava u financijskom domenu.

RSE

tačno.net
Autor/ica 19.2.2013. u 14:15