NATO ne bi trebalo da počinje trku u naoružanju sa Rusijom

tačno.net
Autor/ica 19.6.2016. u 10:20

NATO ne bi trebalo da počinje trku u naoružanju sa Rusijom

NATO treba da sačuva budnost da ne bi počeo trku u naoružanju sa Rusijom, jer to neće rješiti nijedan problem u međunarodnim odnosima, izjavio je bivši njemački kancelar Gerhard Schröder.

– Mi sada treba da budemo pažljivi da ne bismo počeli novu trku u naoružanju. To neće dovesti do ublažavanja sukoba i uspostavljanja dobrih odnosa sa Rusijom – rekao je Schröder komentarišući odluku NATO da u Poljsku i baltičke zemlje uputi četiri hiljade vojnika.

Bivši njemački kancelar smatra da Alijansa treba da napravi korake u susret Rusiji.

On je naglasio da, prema njegovom mišljenju, „pretpostavka da neko u ruskoj vladi namjerava da izvrši invaziju na neku od zemalja bloka nema ništa zajedničkog sa stvarnošću“.

Schröder se, takođe, založio za ukidanje sankcija Rusiji, izjavivši da Njemačka treba da se trudi da ne izgubi ono što je postigao bivši kancelar Willy Brandt koji je odigrao veliku ulogu u uspostavljanju odnosa sa Rusijom.

Prema Schröderovim riječima, „Njemačka treba sa velikom pažnjom da ide ka tome da ne izgubi privilegiju političkog i ekonomskog partnerstva sa Rusijom“.

Pomenuvši predsednika Rusije Vladimira Putina, Schröder je naveo da je moguće da ih vežu gubici koje su pretrpele njihove porodice u Drugom svjetskom ratu.

– Ja sam izgubio oca, Putinov brat poginuo je tokom njemačke opsade Lenjingrada, a njegova majka tada umalo nije umrla od gladi – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Njemačka „nosi veliku odgovornost prema Rusiji, koju Nijemci ne smiju da zaborave“.

“Poslije napada fašističke Njemačke na Sovjetski Savez 1941. godine treba razumjeti sva strahovanja Rusije, čak i ako se ona čine iracionalnim, čak i ako se svijet promenio“, izaključio je Schröder.

Vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 19.6.2016. u 10:20