Nastavak mirovnih pregovora o Siriji

tačno.net
Autor/ica 24.1.2017. u 09:38

Nastavak mirovnih pregovora o Siriji

foto: reuters

Prvi dan mirovnih pregovora završio je bez vidljivog pomaka, a pobunjenici su odbijali razgovarati s Assadovim izaslanikom.

Iako su mirovni pregovori o Siriji trebali biti nastavljeni rano jutros po lokalnom vremenu u Astani, predstavnici sirijske vlade i oporbe još nisu stigli na razgovore.

Al Jazeeren reporter Stefan Goranović javlja kako su u hotel, u kojem se održavaju pregovori, stigli tek pojedini članovi pregovaračkih delegacija, no još nema informacija kad bi novi krug pregovora trebao početi.

Prvi dan mirovnih pregovora završio je bez vidljivog pomaka, a obilježili su ga odbijanje pobunjenika da razgovaraju s izaslanikom Bashara al-Assada i razgovori o učvršćenju krhkog primirja.

Pregovori u glavnom gardu Kazahstana su prvi razgovori između Damaska i šefova pobunjenika. Političkoj oporbi, koja je bezuspješno pregovarala s režimom tijekom prethodnih susreta, ovog je puta određena uloga savjetnika.

Razgovori o primirju

Razgovaralo se najviše o primirju uvedenom 30. prosinca u Siriji, zahvaljujući rusko-turskom posredovanju, što je rezultiralo smanjenjem nasilja bez obzira na svakodnevna kršenja prekida vatre.

Predstavnici pobunjenika su u ponedjeljak razgovarali o tome s izaslanstvima Turske, Rusije i specijalnim izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom.

Ti susreti su bili “dugi i produktivni”, naglasio je jedan glasnogovornik izaslanstva pobunjenika.

Pobunjenici su u posljednji trenutak odbili izravne pregovore s izaslanicima režima, iako su svi tijekom otvorenja sjedili za istim stolom u hotelu Rixos u Astani.

Razgovori u utorak će se također odvijati uz posredovanje Staffana de Mistura.

Sirijski pobunjenici i dalje navode da će se nastaviti boriti protiv vojske Bashara al-Assada u slučaju neuspjeha pregovora u Astani, organiziranih pod okriljem Rusije, Turske i Irana, koji bi trebali poslužiti kao temelj pregovorima pod okriljem UN-a u Ženevi 8. veljače.

“Ukoliko pregovori ne budu uspješni, neće nam preostati ništa drugo već da se nastavimo boriti”, rekao je Ossama Abou Zeid, glasnogovornik izaslanstva pobunjenika, prenosi AFP.

Staffan de Mistura je pozvao pokrovitelje susreta u Astani da podrže osnivanje nadzornog mehanizma i pokretanja primirja na terenu.

Neslaganje vladinih i predstavnika opozicije

Bashar al-Jaafari, voditelj sirijske državne delegacije, optužio je oporbu za “pogrešno tumačenje” odredbi primirja, kazavši kako je “provokativan ton i neozbiljnost govora šefa izaslanstva oporbe iritirala prisutne diplomate”.

Po njegovim riječima, pobunjenička izaslanstva “pokušavaju potkopati i sabotirati sastanak u Astani”.

Oporbeni čelnik Yahya al-Aridi prigovorio je da sirijska vlada nije pokazala ozbiljno opredjeljenje za prekid vatre, koji je stupio na snagu 30. prosinca.

“Ako postoji ozbiljnost u tome da bi razgovori vodili nečemu značajnom, formalnosti neće biti tako važne”, rekao je Aridi.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) sukobi su nastavljeni tijekom noći između nedjelje i ponedjeljka, nakon što je u nedjelju u zračnim napadima zrakoplovstva režima na pobunjeničku pokrajinu Homs ubijeno 9 civila.

Ruska vojska je objavila u ponedjeljak da je u koordinaciji sa Sjedinjenim Državama izvela zračne napade na grupu ISIL u Siriji, što je Pentagon odmah demantirao.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 24.1.2017. u 09:38