Najviša brana u SAD-u mogla bi popustiti; naređena evakuacija

tačno.net
Autor/ica 13.2.2017. u 09:53

Najviša brana u SAD-u mogla bi popustiti; naređena evakuacija

U gradu Orovilleu proglašeno je vanredno stanje i naređena je hitna evakuacija stanovništva.

Stanovništvu nizvodno od najviše brane u SAD-u u blizini grada Orovillea u sjevernoj Kaliforniji naređena je hitna evakuacija nakon što su vlasti izvijestile da bi brana mogla popustiti zbog pukotina koje su nastale od silnog pritiska vode što se nakupila.

“Naređena je hitna evakuacija područja nizvodno od brane”, izvijestio je okružni šerif posredstvom društvenih mreža, naglasivši više puta kako nije riječ o vježbi.

Kalifornijski Zavod za vodene resurse objavio je na Twitteru u nedjelju oko 16:30 po lokalnom vremenu kako se predviđa da će brana popustiti u sljedećih nekoliko sati.

Inženjeri su još u četvrtak počeli ispuštati vodu iz akumulacijskog jezera uzvodno, primijetivši da brani nedostaju veliki komadi betona.

Velike padavine nakon suše

Nivo vode u petak bio je manje od dva metra od vrha brane, a porasla je zbog jakih kiša i snijega koji su uslijedili nakon nekoliko godina teške suše u Kaliforniji.

Zbog poplava i klizanja tla,  kalifornijski guverner Jerry Brown zatražio je od Savezne službe za vanredna stanja proglašenje elementarne nepogode.

Brana kod Orovillea, grada sa 16.500 stanovnika, visoka je 230 metara, a građena je od 1962. do 1968. godine i najviša je brana u SAD-u. Od čuvene Hooverove brane viša je 12 metara.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 13.2.2017. u 09:53