Mohammed bin Salman u SAD: Princ iz bajke

Dominik Peters i Christoph Sydow
Autor/ica 21.3.2018. u 15:49

Mohammed bin Salman u SAD: Princ iz bajke

 Foto: AFP

Vojna tehnika i Walt Disney: Mohammed bin Salman započinje kod Donalda Trumpa svoju dvonedeljnu posjetu SAD. Saudijski princ naslijednik hoće da vrbuje za svoju vanjsku politiku – i dogovara milijardske poslove.

Autori: Dominik Peters i Christoph Sydow
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Mohammed bin Salman nije ništa prepustio slučaju pred svoje putovanje u SAD. Ratoborni princ naslijednik iz Saudijske Arabije dao je krajem sedmice TV stanici CBS 60 – minutni intervju. Na pitanje šta bi  njega, stvarnog vladara vahabitske monarhije, moglo zadržati, odgovorio je 32 – godišnjak: “Samo smrt”

Jasna izjava. Njegov domaćin, predsjednik SAD Donald Trump, to cijeni. Njih dvojica sreli su se u utorak u Bijeloj kući. To je treći puta u manje od godinu dana.

Prilikom susreta u ovalnom uredu Trump je laskao svome gostu: obojica su „u kratkom vreme postali dobri prijatelji“, rekao je američki predsjednik. Saudijska Arabija je izuzetna mušterija, naručilac i investitor. Pritom je Trump novinarima pokazao, između ostalog, i grafikon na kome su navedene saudijskoarapske kupovine oružja.

Rat u Jemenu, kriza u Kataru i iranski atomski program

Posjeta MBS, kako Mohammeda bin Salmana još nazivaju, nije rutina. To pokazuje i njeno trajanje: više od 14 dana budući kralj i sadašnji ministar odbrane će sa svojom pratnjom ostati u Sjedinjenim državama.

Iz Vašingtona ide dalje u Boston, Njujork, Sietl, San Francisko, Los Anđeles i konačno u Hjuston, prije nego što 7.aprila krene kući. Lista otvorenih pitanja je duga. On želi da objasni svoju vanjsku politiku:

  • brutalni rat u Jemenu, koji Riad tamo vodi zajedno sa Ujedinjenim arapskim emiratima protiv Huthi milicije koju podržava Iran,
  • blokada malog emirata Katar, koju Saudijska Arabija sa svojim arapskim saveznicima drži već više mjeseci,
  • pozicija koju saudijsko kraljevstvo zauzima u bliskoistočnom konfliktu između Izraelaca i Palestinaca, gdje MBS već dugo ne skriva sigurnosnopolitičku saradnju sa Jerusalemom,
  • odbijanje međunarodnog atomskog dogovora sa Iranom i konačno podoziranje vođstva u Teheranu da nuklearni program želi koristiti u vojne svrhe te najava od prije nekoliko dana da žele sami praviti atomsku bombu.

U Vašintonu bi mogao bin Salman dobiti podršku za svoju vanjsku politiku – i od Donalda Trumpa kao i od Mikea Pompeoa, novog ministra vanjskih poslova. On važi – drugačije nego njegov prethodnik Rex Tillerson – kao tvrdolinijaš ne samo u pitanju Irana nego dijeli i saudijske poglede na Katar.

Uber, Apple i Harvard

Na svome putu krunski princ se osim toga želi američkoj javnosti prezentirati kao liberalni reformator – i također istaći listu gospodarskih projekata i projekata naoružanja:

  • U Bostonu će se u petak sresti sa predstavnicima elitnih univerziteta Harvard i MIT. Mladi princ započeo je ofanzivu obrazovanja u Saudijskoj Arabiji. Osim toga očekuje se i susret sa šefom energetskog giganta General Electric. Saudijska Arabija planira izgradnju više atomskih centrala i pritom želi kooperirati sa GE.
  • Nakon toga za 26. mart planiran je u Njujorku sastanak sa generalnim sekretarom UN Antonio Guterresom. Osim toga planiran je i veliki gospodarski sastanak poslovnih ljudi obje zemlje. Očekuje se da MBS posjeti i njujoršku berzu. Najkasnije 2019. Saudijska Arabija želi da proda na berzi oko 5% svojih udjela na naftnom gigantu Saudi Aramco. Kraljevska kuće očekuje prihod od 100 milijardi dolara – to bi bio do sada najveći ulazak na berzu u cijelom svijetu.
  • Slijedi odlazak u Sietl. MBS će se tamo sastati sa predstavnicima Lockheed Martina und Boeinga. Lockheed Martin proizvodi između ostalog i raketni odbrambeni sistem „Thaad“. Saudijska Arabija želi kupiti sedam takvih sistema. Vjerovatno će princ posjetiti i centralu Amazona. Već sada Riad pregovara sa internetskim gigantima o izgradnji centrale podataka u Saudijskoj Arabiji.
  • U San Francisku i bliskom Silicon Valley susrešće se princ sa šefovima Apple, Google i drugih internetskih preduzeća. Posebni interesantan će biti susret sa šefom Ubera. Saudijska Arabija je do sada investirala 3,5 milijardi dolara u ovo preduzeće. A Uber očekuje dalji rast nakon predstojećeg ukidanja zabrane vožnje za žene u Saudijskoj Arabiji.
  • U Saudijskoj Arabiji još ne postoji nijedno pravo kino ali MBS pokušava već sada da pridobije za sebe filmsku industriju. Zato su dogovoreni sastanci sa Walt Disney i Universal Pictures u Los Anđelesu.
  • Na koncu puta princ će 7.aprila posjetiti Hjuston. Tamo će, između ostaloga, posjetiti američku filijalu Aramco kao i najveću američku rafineriju nafte u Port Arturu.

Prilikom ovih susreta i razgovora Mohammed bin Salman nastupaće kao princ iz bajke. Međutim, da on zna i drugačije pokazao je u novembru, kada je dao da se uhapse mnogobrojni prinčevi, ministri i visoki oficiri. U intervju za CBS na pitanje da li je tom akcijom htio pokazati da je „novi šerif u gradu“ kratko i jasno odgovorio: „Apsolutno“.

spiegel.de

Dominik Peters i Christoph Sydow
Autor/ica 21.3.2018. u 15:49