Mlado stanovništvo spašava Filipine

Autor/ica 24.9.2012. u 09:40

Mlado stanovništvo spašava Filipine

U otmjenoj poslovnoj četvrti Manile poslovnjaci izlaze na ulicu. U restoranu Borough, uređenom na temu New Yorka, odzvanja pjesma Bon Jovija, dok mladi i urbani Filipinci uzimaju čašice tekile s pladnja i jednoglasno pjevaju na Bon Jovijeve stihove. Imaju što i slaviti. Ako ste mladi, obrazovani i živite u gradu, na Filipinima se danas dobro živi.

Mladi urbani radnici, prema riječima ekonomista, državi omogućuju najbolje gospodarske izglede u posljednjih nekoliko desetljeća. S rezervama od 70 milijardi dolara te nižim kamatama na dug nakon nedavnog povećanja kreditnog rejtinga, Filipini su u Međunarodni monetarni fond uložili milijardu dolara za pomoć kriznim gospodarstvima Europe. “To je isti fond za pomoć koji je Filipinima pomogao kad je naše gospodarstvo početkom osamdesetih bilo u dubokoj financijskoj krizi”, kaže kongresnik Mel Senen Sarmiento iz zapadnog Samara. Filipini u posljednje vrijeme bilježe stalan dotok povoljnih gospodarskih vijesti. Ovoga je ljeta agencija Standard & Poor’s povećala kreditni rejting zemlje na razred netom ispod investicijskog, čime je ostvaren najveći uspjeh od 2003. do danas i čime su se Filipini izjednačili s Indonezijom. Filipini su danas 44. gospodarstvo po veličini u svijetu, kako stoji u procjenama HSBC-a, no ako se trenutni trend nastavi, do 2050. godine mogli bi skočiti na 16. mjesto. Filipinsko tržište dionica, jedno od najuspješnijih u regiji, nakon objave agencije Standard & Poor’s zabilježilo je rekordno visoke rezultate, a domaći je pezo u isto vrijeme dosegnuo najveću vrijednost u odnosu na dolar u posljednje četiri godine. Prema podacima domaće središnje banke, filipinski je bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju porastao za 6,4 posto, nadmašivši sve zemlje u regiji osim Kine. Ekonomisti očekuju sličnu stopu rasta u drugom tromjesečju. “Objavili smo vrlo odvažne prognoze za Filipine, no mislim da su opravdane”, kaže Frededic Neumann, viši analitičar HSBC-a u Hong Kongu. Visoka stopa rasta stanovništva, koja se dugo smatrala smetnjom u napretku, danas se smatra vodećom silom gospodarskog rasta. Otprilike 61 posto stanovnika Filipina radno je sposobna dobna skupina od 15 do 64 godine. Očekuje se da će ta brojka i dalje rasti, što nije slučaj u većini susjednih zemalja, gdje stanovništvo stari.

“Brojne će azijske države u sljedećih nekoliko godina doživjeti pad radno sposobnog stanovništva”, kaže Neumann. “Filipini se ističu kao najmlađa populacija. Dok u drugim državama rastu troškovi rada, Filipini će i dalje biti konkurentni zbog obilja radnika koji ulaze na tržište rada.” Dobar dio tih radnika radi u sve snažnijoj domaćoj industriji izdvojenog poslovanja. Filipini, gdje većina stanovnika govori engleski, lani su nadmašili Indiju te postali vodeći pružatelj glasovnih usluga izdvojenog poslovanja kao što su pozivni centri. Uslužni sektor, u kojemu sudjeluju i mladi radnici pozivnih centara koji su nedavno slavili u Manili, pokreće gospodarski procvat gradova. No ta vrsta izdvojenog poslovanja i dalje čini tek jedan posto radnih mjesta u zemlji, kako stoji u izvješću Azijske razvojne banke. Usto, taj snažni sektor ne stvara radna mjesta za poljoprivrednike i milijune drugih Filipinaca iz ruralnih predjela koji se nastoje izvući iz siromaštva. “Iako je filipinska industrija izdvojenog poslovanja ostvarila zadivljujuć rast, u njoj radi tek malen dio domaće radne snage”, ističe Rajat Nag, izvršni direktor Azijske razvojne banke. U poslovnoj četvrti Ortigas u Manili, gdje se iz nebodera centara izlijevaju stotine radnika pozivnih centara radi pušenja i tračanja, osamnaestogodišnja Mika Santos nema što posebno reći o domaćem gospodarstvu, no vrlo je sretna zbog svoje trenutne situacije. Nakon što je završila dvogodišnji informatički tečaj te položila test engleskog jezika, počela je raditi na uslužnoj liniji jedne američke tvrtke za mobilnu telefoniju. Da se rodila u prethodnoj generaciji, vjerojatno bi spajala kraj s krajem radeći na polju ili bi otišla u inozemstvo radi posla. “Moji roditelji nisu imali ovakve prilike“, kaže.

The New York Times

Autor/ica 24.9.2012. u 09:40