Mišel Flurnoj Hejgelova naslednica?

tačno.net
Autor/ica 25.11.2014. u 11:33

Mišel Flurnoj Hejgelova naslednica?

Mišel Flurnoj , bivša američka podsekretarka odbrane za politiku i jedna od najizrazitijih “jastrebova” među savetnicima predsednika Baraka Obame, mogla bi da postane prva žena na mestu sekretara za odbranu SAD, nakon što je dosadašnji, Čak Hejgel, podneo ostavku. Agencije prenose da je Flurnoj na vrhu najuže liste kandidata, ali zvanične potvrde nema.

Američki predsednik Barak Obama prihvatio je ostavku sekretara za odbranu Čaka Hejgela što je prva velika promena u njegovom kabinetu od izbora za Senat sprovedenih pre tri nedelje u SAD. U obraćanju medijima Obama je posetio da je sa Hejgelom radio na modernizaciji američke odbrambene strategije, rešavanju budžetskih pitanja, te odgovaranju na izazove kakvi su Islamska država i ebola. Posle dve godine saradnje, naveo je Obama:

“Prošlog meseca Čak je došao kod mene kako bismo razgovarali o poslednjem kvartalu mog predsedničkog mandata. Tada je podvukao da je, pošto je proveo ovo odeljenje kroz tranziciju, za njega došao trenutak da okonča svoju službu”.

“Mi dolazimo iz različitih partija, ali prihvatajući ovu poziciju Čak je poslao snažnu poruku, posebno narodu u ovom gradu, da kada je u pitanju naša nacionalna bezbednost i briga o našim trupama i njihovim porodicama, svi smo pod jedan Amerikanci”.

Hejgel će nastaviti da obavlja funkciju, dok njegov naslednik ne bude bio imenovan, prenela je agencija Rojters. Detaljnije o svom povlačenju nije govorio:

“Bila je izuzetna privilegija u mom životu da sprovodim politiku odbranei što je najvažnije da služim sa muškarcima i ženama sektora odbrane i da pružam podršku njihovim porodicama”.

Kazao je ovaj 68-godišnji vijetnamski ratni veteran u zajedničkom obraćanju novinarima sa Obamom pod krovom Bele kuće. Hejgelova ostavka je prva je “kabinetska” posledica Obaminog gubitka demokratske većine u Senatu, ocenio je u razgovoru za centralni servis Radija Slobodna Evropa univerzitetski profesor “Majkl Koen fonndacije” Gordon Adams:

“Mislim da je Hejgel bio pod jakim pritiskom da podnese ostavku. Razlozi koji se kriju iza toga su u nesuglasicama o odnosu prema ISIS-u, ali uzrok i sadržaj tih neslaganja nisu posebno jasni”.

Adams podvlači da je Hejgelov odlazak je svakako i posledica novembarskih izbora, na kojima je Obama izgubio podršku u oba doma američkog Kongresa, navodi naš sagovornik.

“Novembarski izbori su prilično jasno pokrenuli naše strahove – strah od dece imigranata, od Rusa, od ISIS-a, od virusa ebole. Generalni stav koji je dominirao od strane republikanskih kandidata je da je administracija bila nesposobna da reši mnoga od ovih pitanja, još više nego ona unutrašnja”.

Naš sagovornik zaključuje da je Obamina administracija učinila potez čiji je cilj da se pokaže da će u narednom periodu preduzeti čvršće korake, a jedan od tih, ili prvi, je i zamena prvog čoveka odbrane.

RSE

tačno.net
Autor/ica 25.11.2014. u 11:33