Ministri G20 pokrenuli fond za pandemiju vrijedan milijardu dolara

RSE
Autor/ica 13.11.2022. u 09:55

Ministri G20 pokrenuli fond za pandemiju vrijedan milijardu dolara

Foto: Adek Berry/AFP/Getty

Ministri zdravlja i finansija G20 pokrenuli su fond od 1,4 milijarde dolara za borbu protiv sljedeće globalne pandemije, uoči okupljanja lidera bloka na samitu na indonezijskom ostrvu Bali.

“G20 se slaže da izgradi fond za pandemiju kako bi se spriječila i pripremila za pandemiju. Donatori iz G20 i nečlanica G20, kao i filantropske organizacije, dali su doprinos sredstvima. Ali to nije dovoljno”, rekao je Widodo u video obraćanju na konferenciji za novinare 13. novembra.

On je naveo da je za borbu protiv sljedeće globalne pandemije, međutim potrebna 31 milijarda dolara.

Glavni donatori fonda su Sjedinjene Države, Britanija, Indija, Kina, Francuska, Kanada, Australija i Japan.

Sjedinjene Države su u ovaj fond uložile 450 miliona dolara, skoro trećinu ukupnog iznosa. Američka ministarka finansija Janet Yellen rekla je ranije da je zajednički fond primjer onoga što G20 može učiniti za rješavanje globalnih problema.

“Ponosna sam na ono što smo postigli. Mislim da će koraci koje smo poduzeli ove godine pomoći u ostvarenju vizije o zdravijoj i osjetljivijoj globalnoj zdravstvenoj arhitekturi”, rekla je ona.

Indonezija je u jednom trenutku bila epicentar pandemije Covid-19 kada je talas slučajeva zaraženih delta sojem pogodio zemlju sredinom 2021. Indonezija je proizvela sopstvenu vakcinu domaće proizvodnje, jer su zemlje sa nižim prihodima postale frustrirane što su razvijenije zemlje gomile vakcine za svoje građane.

“Sastajemo se u vrijeme višestrukih kriza… ovaj novi namjenski fond je važan alat koji će podržati zemlje sa niskim i srednjim prihodima da budu bolje pripremljene za globalne zdravstvene krize”, rekao je Malpass, koji je pozvao više zemalja da se posvete fondu .

Indonezijski ministar finansija Sri Mulyani Indrawati rekao je na konferenciji za novinare u subotu da se očekuje da će Saudijska Arabija dati doprinos fondu, ne precizirajući koliko.

Fond 24 zemlje smatra se jednim od prvih rezultata samita koji će biti održan sljedeće sedmice, ali na kojem se očekuje mali napredak oko pitanja vezanih za rat u Ukrajini, a ruski predsjednik neće prisustvovati.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 13.11.2022. u 09:55