Medvedev: Invazija vodi u potpuni, dugi rat

tačno.net
Autor/ica 15.2.2016. u 09:19

Medvedev: Invazija vodi u potpuni, dugi rat

Američki državni sekretar je ranije rekao je da bi u sirijski rat moglo ući još stranih snaga ako mirovni plan propadne.

Bilo kakve kopnene operacije u Siriji će dovesti do “potpunog, dugog rata”, upozorio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Velike sile su se dogovorile u petak u Minhenu o privremenom prekidu borbi u Siriji, u kojima je do sada ubijeno najmanje 250.000 ljudi, nakon čega je američki državni tajnik John Kerry rekao kako bi u sukob moglo ući još više stranih snaga ako mirovni plan propadne.

Komentirajući Kerryjeve riječi Medvedev je rekao: “Ovo su prazne tiječi, nije to trebao reći iz jednog jednostavnog razloga: ako je sve što želi dugotrajan rat, može voditi kopnene operacije i bilo što drugo. Ali, ne treba strašiti nikoga.”

Novi hladni rat

Američki predsjednik Barack Obama isključio je, u međuvremenu, mogućnost slanja američkih vojnika u Siriju, ali je Saudijska Arabija već ranije ponudila kopnene snage za borbu protiv skupine Islamska država Irak i Levant.

“Nitko nije zainteresiran za novi rat, a kopnene operacije su potpuni, dugi rat”, rekao je Medvedev, prema transkriptu intervjua s Euronewsom, koji je objavio njegov ured.

Ruski premijer je ranije istaknuo kako su odnosi Rusije i Zapada su odveli svijet u novi hladni rat, govoreći o tenzijama zbog krize u Ukrajini i rata u Siriji.

“Sve što je ostalo je neprijateljska politika NATO-a prema Rusiji. Može to i jasnije: Nalazimo se u novom hladnom ratu”, kazao je Medvedev na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Podsjetio je i kako njegovu zemlju “skoro svaki dan optužuju da prijeti NATO-u, Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama ili drugim zemljama”.

“Politika NATO-a prema Rusiji je ostala neprijateljska. Nekad se pitam: jesmo li u 2016. ili 1962. godini”, dodao je.

Washington optužio Moskvu

Zaključio je da stvaranje povjerenja nije jednostavno, ali da se s tim mora početi.

U međuvremenu je Obama zatražio od ruskog kolege Vladimira Putina da obustavi zračne napade protiv opozicijskih snaga u Siriji, istaknuvši važnost što bržeg dopremanja humanitarne pomoći u opkoljena područja.

Washington je nedavno optužio Moskvu da je svojim bombardiranjem “djelomično” minirala neizravne međusirijske pregovore koji jedva da su počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Izvor: Al Jazeera

tačno.net
Autor/ica 15.2.2016. u 09:19