Mario Abdo Benites izabran za predsednika Paragvaja

tačno.net
Autor/ica 23.4.2018. u 09:12

Mario Abdo Benites izabran za predsednika Paragvaja

Foto: Jorge Adorno/Reuters

Kandidat desnice Mario Abdo Benites pobedio je na predsedničkim izborima u Paragvaju, čime se nastavlja vlast njegove stranke Kolorado koja vlada tom južnoameričkom zemljom gotovo bez prekida od 1947. godine, pokazuju danas objavljeni zvanični rezultati.

“Predsednik republike je Mario Abdo Benites”, izjavio je predsednik izborne komisije Haime Bestard i naveo da je Mario Abdo dobio 46,49 odsto glasova, a njegov rival Efrain Alegre, kandidat koalicije levog centra, 42,72 odsto glasova, na osnovu 96 odsto prebrojanih glasačkih glasova, i da su rezultati sada “nepovratni”.

Prednost izabranog predsednika je ipak znatno manja nego što se očekivalo u anketama koje su mu poslednjih nedelja davale do 20 procentnih poena više nego njegovom rivalu.

Vlasti su navele da je izlaznost bila oko 65 odsto.

Oko 4,2 miliona birača birali su naslednika odlazećeg predsednika Orasija Kartesa, ali i za obnovu parlamenta i za izbor guvernera 17 departmana u zemlji.

Enklava između Bolivije, Argentine i Brazila, Paragvaj ima dinamičnu ekonomiju ali je podriven siromaštvom, korupcijom i trgovinom droge, i duboko je obeležen dugom diktaturom Alfreda Stresnera (1945-1989).

Iako je porodica četrdsetšestogodišnjeg novoizabranog predsednika Marija Abdo Benitesa imala veze s tom diktaturom to mu nije naškodilo da bude izabran.

“Zaradio sam svoje demokratske reference tokom svoje političke karijere”, rekao je juče Mario Abdo, zvani “Marito”.

“Marito”, koji je diplomirao marketing u SAD, obećava da će reformisati sudski sistem i zadržati istu ekonomsku politiku kao prethodnik.

RSE

tačno.net
Autor/ica 23.4.2018. u 09:12