Makron i Konte za “centre za azil” u afričkim zemljama

tačno.net
Autor/ica 16.6.2018. u 09:30

Makron i Konte za “centre za azil” u afričkim zemljama

Italija i Francuska podržavaju EU “centre za azil” koji bi bili smješteni u zemljama u kojima mnogi migranti počinju svoje putovanje u Evropu, javlja BBC.

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je izgradnju migrantskih centara u zemljama polaska, uključujući i Libiju, odakle mnogi ljudi upuštaju u opasan put morem prema Europi – što je ideja koju je on već predlagao.

Dodao je i da “mnogi od njih nemaju šanu da dobiju azil u Evropi, ali umiru pokušavajući, ili potroše mjesece u užasnim uslovima, samo kako bi bili vraćeni kućama.”

Procesuiranje zahtjeva za azil u državama odakle podnosioci tih zahtjeva dolaze, moglo bi riješiti probleme, naglasio je Makron.

Premijer Italije podržao je plan i pozvao na sveobuhvatnu reformu trenutnog sistema.

Trenutno, migracijski sistem EU traži da podnosioci zahtjeva za azil prijave podnose u državi u koju prvo stignu, sa tek nekoliko izuzetaka, što je poznato kao Dablinska regulativa.

To je prouzrokovalo veike probleme proteklih godina za države koje su najisturenije, najviše Italija i Grčka, gdje većina migranata prvo stigne.

Kontre je istakao da se Italija “protivi trenutnim planovima za reformu dublinske regulative” i navodi da će Italija predložiti sopstvenu “radikalnu paradigmu”.

Rekao je da treba “preispitati” koncept zemlje prijema.

“Kada neko stupi na tlo Italije, stupi na tlo Evrope”, rekao je.

Inače, sastanak u Parizu je zamalo bio otkazan, nakon drame oko prijema broda sa migrantina iz Afrike. Naime, Italija je odbila da primi brod sa više od 600 migranata, nakon čega su Makron i Konte razmijenili teške riječi.

RSE

tačno.net
Autor/ica 16.6.2018. u 09:30