Makedonski konzervativci nisu uspjeli formirati vladu s Albancima

tačno.net
Autor/ica 30.1.2017. u 09:18

Makedonski konzervativci nisu uspjeli formirati vladu s Albancima

Foto: Reuters

Makedonski lider konzervativaca nije uspio postići dogovor sa etničkim albanskim saveznicima u formiranju nove vlade do roka, ponoći 29. januara.

Partija bivšeg premijera Nikole Gruevskog VMRO DPMNE je rano jutros pozvala na održavanje novih izbora, te upozorila na bilo kakvo drugo rješenje koje ne uključuje ovu partiju.

Partija VMRO DPMNE je teško došla do pobjede na izborima održanim 11. decembra prošle godine, osvojivši 51 od 120 mjesta u parlamentu, dva mjesta više od suparničke Socijaldemokratske partije (SDSM).

Ustav Makedonije nalaže da, ukoliko partija koja pobijedi na izborima ne uspije formirati vladu, predsjednik tu dužnost ustupa drugoj najvećoj partiji, u ovom slučaju SDSM-u.

“Koalicijski dogovor sa (albanska Demokratska unija za integraciju) još nije postignut… VMRO DPMNE smatra da je održavanje novih izbora zrelije rješenje u prevazilaženju krize i postavljanju reformskih prioriteta”, navela je partija Gruevskog.

“Bilo kakvo drugo rješenje će samo dovesti do novih sukoba, u već podijeljenom društvu”, ističe se u saopštenju VMRO DPMNE.

Najveća albanska partija Demokratska unija za intergraciju (DUI) je navela da nije bila u mogućnosti donijeti “jasnu odluku” o koaliciji sa konzervativcima.

Albanci čine oko četvrtinu stanovništva u Makedoniji.

RSE

tačno.net
Autor/ica 30.1.2017. u 09:18