Makedonci biraju predsednika

Blagoja Kuzmanovski/RSE
Autor/ica 21.4.2019. u 10:12

Makedonci biraju predsednika

foto: MIA

U Severnoj Makedoniji danas se održava prvi krug šestih po redu izbora za predsednika države od osamostaljenja. Pravo glasa ima nešto više od million i 800.000 građana, a glasaju na 3.480 biračkih mesta.

Građani imaju mogućnost da biraju između troje kandidata. Pod rednim brojem 1 na glasačkom listiću je Blerim Reka, kojeg podržavaju Alijansa za Albance i Besa, dve opozicione partije Albanaca. Druga na listi je Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje stoji opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, a treći je Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom.

Za pobedu u prvom krugu potrebna je većina glasova od ukupnog broja glasača, odnosno oko 904.000, što je za sve upućene skoro neverovatno postići za bilo kog kandidata. Ukoliko niko ne osvoji toliko glasova, što je skoro izvesno, u drugi krug koji je zakazan za 5 maj ide dvoje kandidata sa najviše glasova. Tada će pobednik biti onaj koji osvoji više glasova, ukoliko na glasačka mesta izađe više od 40 procenta upisanih u glasača. Ako i u drugom krugu niko od kandidata ne dobije potreban broj glasova, onda se ponavlja celi izborni postupak. U javnosti se već uveliko spekuliše da ako se to desi, onda će se ići na promenu zakonskih odredbi o cenzusu od 40 posto.

Prema predizbornim anketama i analizama, favoriti za prolaz u drugi krug su Pendarovski i Siljanovska-Davkova.

Izborni proces nadgleda od oko 3.000 domaćih i više od 400 međunarodnih posmatrača. Glasačka mesta se zatvaraju u 19 sati.

Juče su na 32 biračka mesta u diplomatskim predstavništvima glasali građani u dijaspori, a svoje pravo su iskoristili i bolesni i nemoćni, kao i oni koji se nalaze u zatvoru ili pritvoru.

Dosadašnji šefovi države su bili Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i aktuelni predsednik Đorđe Ivanov, čiji drugi petogodišnji mandat završava 12 maja.

Inače, istovremeno sa predsedničkim održavaju se izbori za načelnike opština Ohrid, Debar i Novo Selo.

RSE

Blagoja Kuzmanovski/RSE
Autor/ica 21.4.2019. u 10:12