Made in Deutschland

Jerko Bakotin
Autor/ica 1.1.2023. u 10:39

Made in Deutschland

[EPA-EFE/JOEL CARRETT]

Ukupna cifra njemačkog izvoza oružja pokazuje da se, unatoč pacifističkom imidžu i čestim sumnjama u sposobnosti samog Bundeswehra, Njemačka pozicionirala među najvećim svjetskim izvoznicima oružja

Njemačka je u 2022. godini, odnosno do 22. prosinca izvezla oružja u ukupnoj vrijednosti od 8,35 milijardi eura, pokazao je odgovor Ministarstva privrede na upit Ljevice u Bundestagu. To je gotovo rekordan iznos – u cijeloj povijesti više oružja Berlin je izvezao samo prethodne, 2021. godine, kada je zarađeno 9,35 milijardi eura, uglavnom zahvaljujući izdašnom ugovoru s Egiptom. Od ovogodišnje sume najveći dio, doduše, otpada na oružanu pomoć Ukrajini, kojoj je Njemačka dostavila oružje vrijedno 2,24 milijarde eura.

Unatoč brojnim kritikama upućenim vladi kancelara Olafa Scholza zbog navodne ili stvarne pretjerane suzdržljivosti i nastojanja da se izbjegne daljnja eskalacija sukoba s Rusijom – kritika upućena prvenstveno od strane Ukrajine i istočnoeuropskih članica Europske unije, ali i drugih država zapada – prema toj cifri Njemačka je treći najveći donor Ukrajine, barem što se individualnih vlada tiče, dakle mimo Europske unije.

Prema statistici Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela, Sjedinjene Države su do kraja studenog dostavile 22,9 milijardi eura oružja i financijske pomoći namijenjene naoružanju, dok je na drugom mjestu Velika Britanija s ukupno 4,1 milijardom. Na četvrtom mjestu nalazi se Poljska s 1,8 milijardi eura pomoći u oružju. A u te 2,24 milijarde eura koje je Njemačka odvojila za Ukrajinu nisu, pri tom, uračunati tenkovi koje je Berlin isporučio Poljskoj i drugim zemljama, kako bi one svoje tenkove sovjetske proizvodnje poslale Ukrajini. Pa ipak, Kijev je i dalje nezadovoljan: zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik od Berlina zahtjeva suvremene tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Marder. Međutim, Berlin se po svemu sudeći neće u tako nešto upuštati unilateralno.

Mimo dostave oružane pomoći Ukrajini, ukupna cifra njemačkog izvoza oružja pokazuje još nešto – da se, unatoč pacifističkom imidžu i čestim sumnjama u sposobnosti samog Bundeswehra, Njemačka pozicionirala među najvećim svjetskim izvoznicima oružja. Prema podacima Štokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI), u periodu od 2017. do 2021. njemački udio u ukupnom globalnom izvozu oružja iznosio je 4,5 posto, čime se zemlja plasirala među prvih pet izvoznica, iza SAD-a (39 posto), Rusije (19 posto), Francuske (11 posto) i Kine (4,6 posto). Zastupnica stranke Ljevice u Bundestagu, Sevim Dağdelen, upućuje na činjenicu da, kada se i odbije oružje upućeno Ukrajini, preostala cifra od 6,1 milijarde predstavlja veći godišnji iznos nego što je bio slučaj za većinu godina vladavine Angele Merkel. To se baš i ne uklapa u “restriktivnu politiku izvoza oružja”, predviđenu koalicijskim ugovorom sadašnjih vladajućih partnera SPD-a, FDP-a i Zelenih.

Portalnovosti.com

Jerko Bakotin
Autor/ica 1.1.2023. u 10:39