Mađarska: Izbeglice i dalje ne mogu u vozove, protest “Ne u moje ime”

tačno.net
Autor/ica 2.9.2015. u 12:10

Mađarska: Izbeglice i dalje ne mogu u vozove, protest “Ne u moje ime”

Više stotina migranata uglavnom iz Sirije i dalje se nalazi ispred železničke stanice Keleti u Budmpešti pošto im policija brani prilaz do vozova čija je krajnja destinacija Nemačka, javlja za RSE novinar Gabor Bodiš.

„Policija kordonom zabranjuje ulaz tim izbeglicama i to natezanje traje već nekoliko dana, tačnije od ponedeljka. Taj dan se desila jedna situacija koja najbolje ukazuje šta se zbiva iza ovih događaja. Naime, mađarska policija je u ponedeljak ujutru zatvorila zgradu železničke stanice. Tamo je bilo više stotina, a možda i hiljada izbeglica. To je trajalo možda sat i po i onda je policija nestala, tako da su se izbeglice ukrcale u vozve za Minhen, tj. za Beč. Prema nekima došlo je do telefonskog razgovora između nemačke kancelarke Angele Merkel i mađarskog premijera Viktora Orbana.

S druge strane, u Mađarskoj je jedna veoma ružna, ksenofobična propaganda od strane vlade i zato se najavljuju protesti i biće održani danas popodne pod nazivom „Ne u moje ime“. To znači da ljudi koji ne misle kao Vlada Viktora Orbana će iskazati protivljenje takvoj politici. Samo da ilustrujem šta znači ta propaganda mržnje. Recimo, juče je šef poslaničke grupe vladajućeg FIDES-a Antal Rogan izjavio u parlamentu da on neće da njegovi unuci žive u ujedinjenim evropskim kalifatima.“

EU predstavlja sebe u “super nespretnom i sramnom” svetlu načinom na koji rešava krizu s izbeglicama s kojom je suočena, izjavio je zamenik nemačke kancelarke Zigmar Gabrijel. Odreći se otvorenih granica bio bi ogroman korak nazad u evropskoj istoriji, izjavio je Gabrijel za list Vestodojče algemajne cajtung.

Peter Sijarto, mađarski šef diplomatij,e koji u Sloveniji boravi na bledskom Strateškom forumu, izjavio je da se sa bugarskim, makedonskim i slovenačkim kolegom saglasio da bi u Budimpešti što pre trebalo održati konferenciju posvećenu izbegličkoj krizi.

“Dokazano je da neki evropski lideri postupaju suprotno evropskim vrednostima i interesima kada je reč o izazovima migracija. Postalo je jasno da politika zasnovana na obaveznim kvotama nije uspela, jer upravo podstiče krijumčare ljudima i izbeglice da stignu do Evrope. Sa druge strane, oni koji pokušavaju da zaustave priliv migranata suočavaju se sa lažnim optužbama i kritikama.“

Nemačka policija saopštila je da je u poslednja dva dana 3.500 azilanata iz Austrije stiglo na jug Bavarske. To je najveći broj registrovanih izbeglica od početka krize sa kojom se suočava Evropa, izjavio je jedan predstavnik nemačke policije. Berlin je nedavno objavio da se odrekao prava da Sirijce vrati na tačke ulaska u Evropsku uniju, već je saopštio da će proučiti njihove zahteve za azil, što je naišlo na kritike mađarskih vlasti.

RSE

tačno.net
Autor/ica 2.9.2015. u 12:10