Lideri evrozone očekuju garanciju Grčke u vidu zakona

tačno.net
Autor/ica 13.7.2015. u 09:06

Lideri evrozone očekuju garanciju Grčke u vidu zakona

Piše: Milan Nešić, RSE

Još nema dogovora o rešenju grčke dužničke krize. Lideri evrozone trebalo bi, posle nedeljnih maratonskih razgovora, u ponedeljak u Briselu da razmotre kompromisni predlog.

To rešenje, poručio je Aleksandar Stab – finski ministar finansija, podrazumeva da u naredena tri dana grčka vlada i parlament usvoje zakone koji garantuju poreske i reforme penzionog sistema, kako bi dobila treći paklet pomoći.

Preben Aman, portparol Donalda Tuska, predsednika Evropskog saveta, rekao je da će samit lidera evrozone biti nastavljen posle nekoliko pauza načinjenih u nedelju i prvim satima ponedeljka.

Kompromisni predlog, koji u potpunosti zvanično nije obelodanjen, proistekao je iz četvorosatnih pregovora okončanih posle ponoći grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i francuskog predsednika i nemačke kancelarke Fransoa OlandaAngele Merkel.

Cipras je prethodno u nedelju osam sati ubeđivao međunarodne kreditore da odobre program za izlazak iz krize kroz smanjenje duga i sačuva Grčku kao članicu evrozone.

Lideri evrozone grčkoj strani predali su listu zahteva u zamenu za presudnu kratkoročnu finansijsku pomoć.

Međutim, prema medijskim izveštajima među liderima evrozone postoji nejedinstvo koliko zaista tražiti od Grčke.

Angela Merkel, nemačka kancelarka, poručila je pre početka pregovora da Grčka mora povratiti poverenje nakon turbulentne nedelje u kojoj su grčki građani odbili plan kreditora, a Cipras promenio tok pregovora.

“Situacija je jako teška. S jedne strane odnosi se na ozbiljno pogoršanje ekonomske situacije u Grčkoj. S druge strane izgubljeno je ono najverednije: poverenje i pouzdanost. To znači da će pregovori biti teški, a dogovor nećemo postizati po svaku cenu”, rekla je Angela Merkel uoči početka pregovora.

I drugi zvaničnici upozorili su da Grčka mora povratiti poverenje hitnim sprovođenjem reformi što će očuvati njen status u evrozoni.

“Nema privremenog izlaska iz evrozone. Ili će to biti konačno ili se uopšte neće dogoditi. Grčka će ostati ili je zauvek napustiti. Jedino što će u drugom slučaju Evropa nazadovati – što ne želimo”, rekao je Fransoa Oland pre maratonskih pregovora sa premijerom Ciprasom.

Cipras je po dolasku u Brisel poručio da je Grčka spremna na kompromis.

U dokumentu u koji je uvid imala agencija Rojters ministri finansija od Grčke traže da menja porez na dodatu vrednost, penzoni sistem, stečajna pravila i omogući nezavisan rad kancelarije za statistiku.

tačno.net
Autor/ica 13.7.2015. u 09:06