Lider stranke Die Linke, najveće opozicije u donjem domu njemačkog Parlamenta, žestoko prozvao Merkel oko Ukrajine: “Pregovaramo s fašistima!”

tačno.net
Autor/ica 14.3.2014. u 14:53

Lider stranke Die Linke, najveće opozicije u donjem domu njemačkog Parlamenta, žestoko prozvao Merkel oko Ukrajine: “Pregovaramo s fašistima!”

Gregor Gysi je istaknuti lider njemačke najveće ljevičarske stranke, Die Linke, koja je ujedno i najveća opoziciona stranka u donjem domu njemačkog Parlamenta. U svom govoru žestoko je kritizirao aktualnu njemačku vlast i kanclearku Merkel zbog, kako kaže, “komunikacije s fašistima u Kijevu” – referirajući se na neo-nacističku stranku Svoboda koja danas ima važne funkcije u novoj vladi.

Kritizirao je i Rusiju ističući kako Putin vidi samo vojno rješenje za ovu situaciju, no također navodi kako su za ovu konfrontaciju krive sile Zapada. “Sve što su NATO i EU do sada činili bilo je pogrešno”, rekao je te istaknuo kako se NATO širi prema Rusiji što neminovno dovodi do ovakvog napetog stanja.

Istaknuo je kako je nezavisnost Kosova bio presedan na temelju kojeg stanovnici Krima, ali i Baskije i Katalonije, sada imaju pravo na samoopredjeljenje. Žestoko se usprotivio najavljenim njemačkim sankcijama protiv Rusije.

Govor je održao nakon što je Merkel u svojem govoru žestoko prozvala Rusiju i najavila “katastrofu” ukoliko referendum na Krimu prođe.

“Formirali su novu vladu… tu vlast su odmah priznali predsjednik Obama, kao i EU i njemačka vlada. Gospođo Merkel! Gospodine zamjeniče premijera, ministre obrane, poljoprivrede, okoliša, državni odvjetniče… oni su fašisti!”, poručio je Gysi u svom govoru.

“Po pitanju fašista u Ukrajini ne radimo ništa. Stranka Svoboda ima bliske kontakte s NPD-om i drugim nacističkim strankama u Europi… Lider Svobode, Oleh Tanjibok, otvoreno je to priznao”, ističe Gysi.

U svom govoru je također pročitao citat od lidera ukrajinske neo-nacističke Svobode, koja je sada u novoj Vladi u Kijevu, u kojem “poziva narod Ukrajine na oružje i borbu protiv ruskih svinja, Nijemaca, židovskih svinja i drugih”.

“I s ovim ljudima iz Svobode mi i dalje komuniciramo! Ovo je skandalozno!”, poručio je Gysi. “Fašisti u ovoj novoj vladi imaju važne funkcije i dominiraju primjerice u sigurnosnom sektoru. Kada fašisti jednom ugrabe dio vlasti nikada je više ne puštaju dobrovoljno. Bar Njemačka je trebala povući liniju ovdje, zbog svoje vlastite povijesti”, rekao je.

Naglasio je kako je NATO “otvorio Pandorinu kutiju” jednostranim priznavanjem Kosova te kako po tom istim primjeru sada i Krim može koristiti međunarodni zakon. “Upozorio sam vas još tada na to, ali niste htjeli slušati”, rekao je.

“Odvajanje Krima od Ukrajine je isti slučaj kao i na Kosovu. Znao sam da će Putin iskoristiti taj argument i to je učinio. Za Krim se mora naći status koji bi bio prihvatljiv svim stranama, Ukrajini, Rusiji i nama”, rekao je.

U samom uvodu svog govora kritizirao je ruske poteze: “Putin želi riješiti krizu u Ukrajini vojno. Nije shvatio kako se problemi ljudskog roda ne rješavaju vojnicima niti oružjem. Upravo suprotno. Ruski problemi ne mogu se riješiti na ovaj način. Njegovo razmišljanje i njegove akcije su pogrešne i mi ih eksplicitno osuđujemo. No, ovdje se radi o istom načinu razmišljanja koje je bilo prisutno od strane Zapada kada je bila riječ o Jugoslaviji, Afganistanu, Iraku i Libiji. Ideološku konfrontaciju zamijenili su oprečni interesi SAD-a i Rusije. Hladni rat je završen, ali ovakvi oprečni interesi mogu nas ponovno dovesti u vrlo sličnu situaciju. SAD želi dodatni utjecaj i brane dosadašnji utjecaj, Rusija želi dodatni utjecaj i brani dosadašnji utjecaj”.

Kao primjere ruskog uplitanja ističe primjere Gruzije, Sirije i sada Ukrajine, no nadalje navodi: “Čak i kada osuđujemo poteze Putina, moramo stvari sagledati u cjelini i vidjeti kako je uopće došlo do ovakve konfrontacije. Biti ću vrlo jasan: sve što su NATO i EU do sada činili bilo je pogrešno”.

Osvrnuo se i na širenje NATO-a prema istoku te pozvao Zapad da shvati “legitimne sigurnosne interese Rusije”. “Kada se Njemačka ujedinila, američki, njemački i drugi strani dužnosnici su rekli kako neće biti nikakve ekspanzije NATO-a prema istoku, no, to obećanje je prekršeno. NATO se širi prema Rusiji”, istaknuo je.

“Sigurnost Europe nije bez ili protiv Rusije, već s Rusijom. Kada ova kriza jednog dana prođe, prednost će biti u tome da će se napokon međunarodni zakon morati poštivati sa svih strana”, zaključio je Gysi.

Transkript kompletnog govora prevednog na engleski jezik možete pročitati ovdje.

advance.hr

tačno.net
Autor/ica 14.3.2014. u 14:53