Libija: Pobunjenici u Misrati zatražili pomoć NATO-a

Autor/ica 20.4.2011. u 02:36

Libija: Pobunjenici u Misrati zatražili pomoć NATO-a

Grad pod opsadom drže snage lojalne Moameru el Gadafiju. Ovo je prvi put da su pobunjenici u Libiji zatražili pomoć stranih kopnenih trupa.

Nuri Abdulah Abdulati
je rekao da pobunjenici mole snage NATO-a ili UN, a prevashodno francuske i britanske vojnike za pomoć, na osnovu humanitarnih principa.

“Ako ne dođu, mi ćemo izginuti”, poručio je Abdulati.

“Nismo prihvatali strane vojnike u svojoj zemlji. Ali sada, kada smo izloženi Gadafijevim zločinima, molimo nekog da dođe i zaustavi ubijanje na osnovu humanitarnih i islamskih principa”, rekao je Abdulati

On je dodao da pobunjenici do sada nisu tražili da se stranci mešaju, ali da je to bilo pre nego što je Gadafi počeo da koristi rakete “grad” i avione.

“Ovo je sada pitanje života ili smrti. Čak i ako 400.000 ljudi pogine, a 100.000 preživi, pobedićemo”, kazao je Abdulati, ističući da je situacija hitna.

Misurata, koja se nalazi na severozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prestonice Tripolija, nalazi se pod opsadom već skoro dva meseca i hrana, voda, gorivo i lekovi su pri kraju.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.

Sa druge strane, sin libijskog lidera Muamera Gadafija Saif al-Islam izrazio je uverenje da će režim njegovog oca pobediti u sukobu u Libiji gde NATO ulazi u drugi mesec izvođenja vazdušnih napada u cilju zaštite civila.

“Veoma sam optimističan i mi ćemo pobediti. Situacija se svakog dana menja u našu korist”, rekao je Saif za televiziju al-Libija, ne navodeći više detalja.

Gadafijev sin uveren u očevu pobedu

Gadafijev sin je, takođe, obećao da se režim njegovog oca “neće svetiti” pobunjenicima koji žele da ga svrgnu, ali je upozorio da će “upotreba oružja i sile biti dočekana silom, a da će oni koji pređu četiri crvene linije postavljene 2007. godine (Gadafi, islam, državna bezbednost i nacionalno jedinstvo) morati da snose posledice”.

Mesec dana od početka operacija zapadnih snaga u Libiji, pobunjenici su prvi put formalno zatražili pomoć stranih kopnenih trupa, a francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe rekao je da se potpuno protivi slanju vojnika u ovu severnoafričku zemlju, čak i pripadnika specijalnih snaga koji bi rukovodili vazdušnim napadima.

Pobunjenici beže pred granatama tokom teških sukoba sa provladinim trupama u centru Misrate, 18. april 2011.

S druge strane, francuski premijer Fransoa Fijon rekao je da će Francuska pojačati vazdušne napade na Gadafijeve snage kako bi zaštitila civile, ističući, istovremeno, “da će biti neophodno da se iznađe političko rešenje, što je uslov dijaloga da bi mogla da se razreši kriza u Libiji”.

U međuvremenu, holandski brigadni general Mark van Um rekao je da upotreba vazduhoplovnih kapaciteta da bi se zaštitili civili u Misrati ima svoja ograničenja s obzirom na Gadafijevu taktiku da koristi ljudske štitove i krije teško naoružanje u gradskim oblastima.

Misrata je u rukama pobunjenika, a pod opsadom Gadafijevih snaga više nedelja.

Britanski “Gardijan” piše da će u glavno uporište libijskih pobunjenika Bengazi biti upućen britansko-francuski tim vojnih savetnika koji će savetovati pobunjenike o prikupljanju informacija, logistici i komunikacijama.

Zvaničnici ističu da je tim sastavljen od savetnika, a ne instruktora, i da oni neće biti uključeni u obuku ili naoružavanje pobunjenika, odnosno u planiranje vojnih operacija u Libiji gde su, u međuvremenu, britanski, francuski i danski avioni NATO proširili ciljeve i na satelitske komunikacione sisteme i telefonske centrale.

slobodnaevropa.org

Autor/ica 20.4.2011. u 02:36