Lavrov: Nametanje sankcija Rusiji bi se vratilo kao bumerang SAD-u

tačno.net
Autor/ica 8.3.2014. u 09:26

Lavrov: Nametanje sankcija Rusiji bi se vratilo kao bumerang SAD-u

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je SAD da ne preduzimaju “ishitrene i nepromišljene korake” kao odgovor na krizu u krimskoj regiji u Ukrajini.

U telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom Johnom Kerryjem, Lavrov je kazao da bi nametanje sankcija Moskvi naškodilo SAD-u.

Proruske trupe su preuzele kontrolu u Krimu prošle sedmice, navodno bez incidenata. Krimski parlament objavio je da će održati referendum 16. marta o tome da li da se pridruže Rusiji ili ostanu dio Ukrajine, a ruski parlament je obećao da će podržati Krim ako izabere da postane dio Rusije.

Ovo glasanje je privremena vlada u Kijevu, koja je naslijedila svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, ocijenila nelegitimnim. Janukovič je pobjegao u Rusiju nakon masovnih protesta u Ukrajini i sukoba policije sa demonstrantima.

U telefonskom razgovoru u petak, Lavrov je Kerryja upozorio da bi ishitreni potezi Amerikanaca mogli naštetiti američko-ruskim odnosima. Lavrov je istakao da bi se nametanje sankcija Rusiji zbog angažmana u Ukrajini neminovno kao bumerang vratilo SAD-u.

Nasuprot njemu, Kerry je naglasio važnost pronalaženja konstruktivnog i diplomatskog načina rješavanja situacije u korist naroda Ukrajine, Rusije i međunarodne zajednice. Kerry i Lavrov su se na kraju složili da se nastave konsultovati u vezi sa narednim koracima koje će poduzimati dvije zemlje u vezi sa ovim pitanjem, prenio je BBC.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 8.3.2014. u 09:26