Latvija i Estonija napustile Inicijativu 16+1

tačno.net
Autor/ica 12.8.2022. u 08:07

Latvija i Estonija napustile Inicijativu 16+1

 foto: VCG

Latvija i Estonija su se povukle iz Inicijative 16+1 kojoj je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope.

Latvija i Estonija u četvrtak su se povukle iz Inicijative 16+1 kojoj je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope.

Ova odluka donesena je u vrijeme zapadnih kritika Kini zbog eskalacije vojnog pritiska na Tajvan, demokratsku otočnu državu koju Kina smatra svojim teritorijem, nakon što ju je posjetila čelnica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi, prenosi Hina.

“Dosadašnje sudjelovanje u 16+1 formatu nije dovelo do željenih ekonomskih rezultata”, reklo je latvijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Pogoršanje odnosa

Litvanija je tu inicijativu napustila još u maju, nakon pogoršanja odnosa s Pekingom zbog omogućavanja otvaranja tajvanske ambasade na svom teritoriju.

Latvija je pak objavila da sudjelovanje u inicijativi više “nije u skladu sa strateškim ciljevima u trenutnom međunarodnom okruženju”.

Obje države su u četvrtak naglasile da žele nastaviti raditi na “konstruktivnim i pragmatičnim odnosima s Kinom”, istovremeno poštujući međunarodni ustroj utemeljen na pravilima i ljudskim pravima.

U inicijativi 16+1, koja će zbog odlaska baltičkih država zasigurno promijeniti ime, sudjeluju i Hrvatska, Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Hrvatska je 2019. bila njen domaćin u Dubrovniku.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 12.8.2022. u 08:07