Kritike Senata zbog Trumpovog povlačenja iz Sirije i Afganistana

tačno.net
Autor/ica 1.2.2019. u 09:35

Kritike Senata zbog Trumpovog povlačenja iz Sirije i Afganistana

Foto: AFP

Američki Senat glasao je za napredovanje amandmana kojim bi se zaustavilo povlačenje američkih specijalnih snaga iz Sirije, koje je najavio predsjednik Donald Trump, i utvrdili tačni planovi o smanjenju broja američkih vojnika u Afganistanu.

Glasanje, koje je završilo sa 68 glasova za i 23 protiv, bilo je proceduralno, kako bi se otvorio put za ovaj amandman o prisustvu vojnika u Siriji i Afganistanu, koji je predložio lider senatske većine, republikanac Mitch McConnell.

McConnell pokušava dodati rezoluciju na nadolazeće mjere u sigurnosnoj politici Bliskog istoka, koja je dobila široku podršku obje stranke.

Glasanje u četvrtak je podsjetnik Bijeloj kući da visoki republikanski zvaničnici žele preokrenuti Trumpovu odluku o povlačenju američkih specijalnih snaga iz Sirije i napraviti buduće planove za povlačenje vojnika iz Afganistana.

“Mislim da predsjednik usporava u Siriji i koristi priliku da vidi može li dobiti novu strukturu u Afganistanu u slučaju da se postigne mirovni sporazum”, rekao je za Al Jazeeru republikanski senator Lindsey Graham.

Rezolucijom se poziva Trumpova administracija da “razmotri vojne i diplomatske strategije u Siriji i Afganistantu” i “postavi uslove” za dugoročni poraz Al-Kaide i Islamske države Irak i Levant – ISIL.

Također se poziva Trumpa da “potvrdi” da su se ti uslovi ispunili “prije nego što inicira bilo kakvo značajno povlačenje”.

Prošlog mjeseca je Trump najavio povlačenje oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije, objavljujući da je ISIL “poražen”.

Od tada je promijenio svoju prvobitnu naredbu o brzom povlačenju s američkim zvaničnicima, koji su objavili da nije postavljen vremenski rok za to.

Ove sedmice su američki obavještajni šefovi rekli da ISIL ostaje prijetnja.

Trump je, također, naredio vojsci da osmisli plan za povlačenje približno 7.000, odnosno polovinu, američkih vojnika u Afganistanu.

Nakon šest dana pregovora u Kataru prošle sedmice, američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad rekao je da su SAD i talibani navodno postigli okvir za mirovne pregovore između afganistanske Vlade, koju podržava SAD, i talibana.

Međutim, ostaje otvoreno pitanje o uslovima primirja i povlačenja stranih snaga.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao je da sve strane snage na kraju moraju napustiti Afganistan, kada ne budu više potrebne.

Rezolucija za koju je glasao Senat u četvrtak posebno priznaje “progres koji je napravio” Khalilzad i nudi podršku za diplomatske napore.

Neobavezujući amandman ohrabrio bi Kongres i Bijelu kuću da rade zajedno u razvijanja dugoročnih strategija u Afganistanu i Siriji.

Također navodi da bi naglo povlačenje u obje zemlje moglo dovesti do toga da se “teroristi regrupiraju, destabiliziraju kritične regije i naprave vakuume, koji bi mogao ispuniti Iran ili Rusija”.

Trumpove najave o povlačenju “sada se koriste protiv nas”, rekao je republikanski senator Marco Rubio.

“Ovo je veoma opasna situacija. Zato su ova povlačenja veoma loša ideja”, dodao je.

Iako amandman uživa podršku obje stranke, dio liberanih političara, od kojih se neki nadaju statusu predsjedničkog kandidata 2020. godine, glasali su protiv mjera.

“Ono što McConnell govori je ‘ostanimo u statusu quo'”, kazao je nezavisni senator Bernie Sanders, dodavši da vjeruje da je Trump naprasno objavio povlačenje.

Michael Kugelman iz Wilson Centra u Washingtonu rekao je da je “Trump postao veoma nestrpljiv što se tiče Afganistana”.

“Kada govorimo o nemirima, ući u slijepu ulicu znači pobjedu. Talibani su veoma ohrabreni i nastavljaju borbu, iako imaju te razgovore sa SAD-om”, kazao je Kugelman za Al Jazeeru.

“Stvari očito ne idu u prilog SAD-u, afganistanskim snagama i NATO-u. Talibani su zaista u ofanzivi. Rade sve što trebaju da rade u očekivanju da će, na kraju, američki vojnici otići.”

Više od 2.798 civila u Afganistanu je ubijeno, a 5.252 ranjeno u prvih devet mjeseci 2018. godine, prema podacima Ujedinjenih naroda.

SAD je potrošio 132 milijarde dolara u Afganistanu od 2001. godine.

Konačno glasanje o amandmanu moglo bi se desiti sljedeće sedmice.

Ako bude prošao, mogao bi se dodati širem prijedlogu zakona o vanjskoj politici, koji uključuje “borbu” protiv bojkota Izraela.

Ovoj mjeri, nazvanoj “Borba protiv djelovanja BDS-a”, opiru se grupe za ljudska prava te neke demokrate, koje kažu da to krši slobodu izražavanja.

AJB

tačno.net
Autor/ica 1.2.2019. u 09:35