Kreće odmazda: Kurdi idu u napad na ISIS u Sinjaru

tačno.net
Autor/ica 12.11.2015. u 10:18

Kreće odmazda: Kurdi idu u napad na ISIS u Sinjaru

Kurdska snage, poduprijete koalicijskim zračnim napadima krenule su u napad kako bi ponovno vratile irački grad Sinjar kojeg su osvojili militanti Islamske države, piše CNN.

Ponovno vraćanje Sinjara bio bi velik korak u podjeli “kalifata” kojeg je ISIS uspostavio diljem regije. Cesta koja prolazi kroz grad povezuje irački Mosul, vrijednu lovinu IS-a, s gradovima koje su osvojili u Siriji.

Istom cestom prolaze vrlo potrebne zalihe za 1.5 milijuna ljudi koji i dalje žive u Mosulu, gdje cijene i dalje divljaju, a aktivisti javljaju kako je gladnih sve više.

“Nije bitno osvojiti Sinjar samo zbog moralne pobjede, već i zbog mogućnosti da se ponovno uspostavi slobodni put za prijevoz namirnica i potrebnih stvari. To je kritično za buduće borbe”, rekao je CNN-ov vojni analitičar Mark Hertling.

U operaciji će sudjelovati do 7 i pol tisuća Pešmerga, kurske vojne sile, koji će grad napasti s tri strane kako bi kontrolirali rute kojima putuju namirnice, javlja Sigurnosno vijeće kurdske regije.

Prije nego što su krenuli u ofenzivu, Kurdi su otvoreno rekli kako znaju da njihov pothvat neće biti nimalo lak posao.

Generali Pešmerge procjenjuju kako se unutar Sinjara nalazi otprilike 600 boraca ISIS-a, koji su spremni tamo i umrijeti. Posljednje naoružavanje Islamske države zabrinulo ih je. Kurdi vjeruju kako će se morati suočiti sa stotinama nagaznih mina i zamki na terenu.

“Jednom kad uđu u grad, napredovat će jako sporo. Morat će prolaziti kuću kroz kuću, ulicu kroz ulicu. Bit će jako teško”, kaže vojni analitičar Rick Francona.

ISIS protjerao i masakrirao stanovnike Sinjara

Više od godinu dana ISIS drži ovo područje. Svijet je zgrožen gledao kako otprilike 50 tisuća Jazida, koji su živjeli u regiji, bježi u planine Sinjara u sjevernoj Iraku kako bi izbjegli masakriranje od strane barbara Islamske države. Otprilike 5 tisuća dječaka i muškaraca pobijeni su, dok su tinejdžerice i žene pretvorene u seksualno roblje.

Otad je Sinjar postao kaotična džungla razorenih građevina koje nastanjuje tek nekoliko stotina džihadista ISIS-a, koji se bore protiv malenih grupa Kurda.

Ipak, operacija tek kreće. Otprilike pet tisuća boraca Jazida mobilizirani su pod komandom kurdskih Pešmerga kako bi se borili protiv ISIS-a. Većina njih su poljoprivrednici bez ikakvog vojnog iskustva.

Jazidi su jedna od najmanjih i najstarijih monoteističkih religijskih manjina. Njihova se religija smatra preislamskom sektom koja dolazi od kršćanstva, židovstva i antičke monoteističke religije zoroastrijanizma. U očima Islamske države, oni su nevjernici.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 12.11.2015. u 10:18