Kongres Zelenih odobrio čelnicima konačne pregovore o koaliciji sa SPD-om i FDP-om u Njemačkoj

V.K.
Autor/ica 18.10.2021. u 11:40

Kongres Zelenih odobrio čelnicima konačne pregovore o koaliciji sa SPD-om i FDP-om u Njemačkoj

Foto: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance

Čelnici njemačke stranke Zelenih u nedjelju su održali mali stranački kongres na kojem su članovi stranke odlučivali o konačnom početku pregovora ove stranke sa SPD-om i FDP-om o formiranju “semafor” koalicije u Njemačkoj.

Tokom govora na kongresu, Annalena Baerbock je saopćila kako Zelene čekaju teški pregovori o brojnim pitanjima sa SPD-om, ali i FDP-om s kojim u ovom trenutku Zeleni imaju mnogo više programskih razmimoilaženja.

Nakon što su lideri stranke Annalena Baerbock i Robert Habeck održali govore te su upoznali dio članstva stranke o dosadašnjoj fazi pregovora s drugim strankama, pristupilo se glasanju za odobravanje početka koalicionih pregovora.

Prema informacijama njemačkih medija, na kongresu Zelenih pravo glasa imalo je 70 delegata, a zvanični rezultati su pokazali kako je 67 delegata podržalo početak pregovora o formiranju “semafor” koalicije.

Vođa parlamentarne grupe Zelenih Anton Hofreiter nakon glasanja pohvalio je dosadašnje razgovore i rezultate tzv. “dubinskih istraživanja” te je rekao kako Zeleni mogu predstavljati važan faktor u novoj vlasti.

“Možemo biti jako, jako zadovoljni dokumentom koji su predstavnici tri stranke potpisali u petak. Zeleni nisu dobili 50 posto glasova na izborima, mnogi ljudi nisu glasali za nas. Zbog toga, pregovori ne mogu sto posto ići u smjeru stranačkog programa Zelenih”, rekao je Hofreiter.

Nakon glasanja oglasili su se i Baerbock i Habeck. Annalena Baerbock je rekla kako su stranke tokom dvosedmičnih “dubinskih istraživanja” postigle konsenzus o brojnim pitanjima, naročito onim koja se tiču zaštite klime.

Baerbock je navela kako su FDP i SPD podržali projekt da se solarni sistemi postave na krovove poslovnih zgrada, ali i stambenih objekata koji će se graditi u Njemačkoj.

“O drugim stvarima unutar koalicije još ćemo morati dugo pregovarati”, rekla je Baerbock.

S druge strane, predstavnici stranke FDP danas će također održati mali stranački kongres na kojem će odlučivati o početku pregovora sa SPD-om i Zelenih.

Lider ove stranke Christian Linder rekao je kako očekuje da će većina delegata na kongresu odobriti početke pregovora o formiranju koalicije.

klix.ba

V.K.
Autor/ica 18.10.2021. u 11:40