Kolegij New York Timesa: Ušutkivanje Al Jazeere je prioritet za Saudijsku Arabiju i saveznike

tačno.net
Autor/ica 22.6.2017. u 09:00

Kolegij New York Timesa: Ušutkivanje Al Jazeere je prioritet za Saudijsku Arabiju i saveznike

Ušutkati Al Jazeeru bio je jedan od prioriteta kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Jemen povukli svoje poteze protiv Katara ranije ovog mjeseca, napisao je urednički kolegij New York Timesa u komentaru objavljenom u četvrtak.

“U kritikama Katara optužuje se kanal da podržava sunitski islasmistički terorizam i iranske ambicije. Ali, Saudijska Arabija nije nimalo nevina kada se radi o širenju islamističkog ekstremizma ili podržavanja terorističkih grupa”, piše kolegij lista.

Napadajući Al Jazeeru, Saudijska Arabija i njena antikatarska koalicija pokušavaju “eliminirati glas koji bi mogao voditi građane ka tome da preispituju svoje vladare”.

Al Jazeera je bila glavni izvor vijesti kada se Arapsko proljeće dešavalo na Bliskom istoku, pogotovo kada je vlada predsjednika Hosnija Mubaraka svrgnuta u Egiptu.

‘Prvi slobodni izbori’

Mubarakovo svrgavanje pratili su egipatski “prvi slobodni izbori”, kako piše NYT, koji su doveli Mohameda Mursija i Muslimansku braću na vlast.

Osnovana u Egiptu 1928. godine, Muslimanska braća je najstarija politička partija na Bliskom istoku.

Saudijska Arabija i njeni saveznici optužili su Katar za podržavanje Muslimanske braće, grupe koju su označili “ekstremističkom”.

Međutim, prema uredničkom kolegiju NYT-a, “pravi razglog zašto su Muslimanska braća označena kao teroristička grupa jeste jer ih autokratski režimi vide kao populističku prijetnju”.

Egipatski predsjednik Abdel Fateh el-Sisi, koji je zbacio Mursija u vojnom udaru 2013. godine, od tada je povlačio “brutalne poteze da uništi disidente i ukloni Muslimansku braću”, zatvarajući tri novinara Al Jazeere English u procesu zasnovanom na tome da je mreža podržavala Muslimansku braću.

“Sada se vodi politika protiv Al Jazeere i slobode govora u regiji”, piše NYT.

U maju su Saudijska Arabija, Egipat i UAE povukli poteze da blokiraju web stranice Al Jazeere i katarskih medija.

Ključni izvor vijesti za milione

U junu je Jordan zatvorio urede Al Jazeere u Ammanu i ukinuo dozvolu za emitiranje.

Sljedeći dan Saudijska Arabija je ugasila urede Al Jazeere u Rijadu te također oduzela dozvolu i naredila hotelima da blokiraju sve njene kanale.

“Al Jazeere nije savršena medijska organizacija”, ali većina njenog izvještavanja je u skladu s “međunarodnim novinarskim standardima, daje jedinstve poglede na događaje na Bliskom istoku i služi kao ključni izvor vijesti za milione koji žive pod antidemokratskom vlašću”, piše NYT.

“To su dovoljni razlozi za monarhe i diktatore da napadnu Katar kako bi ušutkali Al Jazeeru. I to je dovoljan razlog da se njihove akcije osude.”

Izvor: Al Jazeera

tačno.net
Autor/ica 22.6.2017. u 09:00