Kipar pred raspadom bankarskog sistema?

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 08:10

Parlament Kipra je odložio za ponedeljak hitnu, za nedelju zakazanu sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o kontroverznom porezu na bankarske depozite, što je uslov da zemlja od međunarodnih kreditora dobije zajam od 10 milijardi evra i time izbegne bankrot, javljaju svetski mediji.

Sporazum, na osnovu kojeg će svi građani koji na svojim računima imaju manje od 100.000 evra morati da plate jednokratni porez od 6,75 odsto, a na veće bankarske depozite porez od 9,9 odsto, izazvao je protest kiparskih političara koji su ga ocenili kao nepošten, čime je dovedeno u pitanje njegovo usvajanje u parlamentu.

Ovo je, kako ukazuje AP, prvi put da 17 zemalja evrozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) zahtevaju da se paket finansijske pomoći delimično finansira od ušteđevine građana.

Sporazum sa Evropskom unijom i MMF-om, koji je kiparska vlada postigla u petak, po uslovima radikalno odudara od paketa pomoći koje su dobile druge evropske zemlje, ukazuje i britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Dogovor s kreditorima izazvao je burne reakcije kiparske javnosti, a predsednik Kipra Nikos Anastasijades je upozorio da bi odbijanje finansijske pomoći dovelo do kolapsa banaka na Kipru. Prema njegovim rečima, sporazum je “bolan”, ali je neophodan kako bi se izbegao “nekontrolisani bankrot”.

RSE

Foto: AP

tačno.net
Autor/ica 18.3.2013. u 08:10