Kim Jong Un u Pekingu: Dobro za Kinu. Dobro za Zapad

Georg Blume
Autor/ica 28.3.2018. u 19:02

Izdvajamo

  • Zbog toga je Kimova posjeta dobra vijest i za Aziju i za Zapad. Azija može zasada odahnuti jer je po prvi put prekinuta Kimova izolacija. Sada je manje vjerovatno da bi on u vlastitoj režiji i od svih satjeran uza zid započeo atomski rat.

Povezani članci

Kim Jong Un u Pekingu: Dobro za Kinu. Dobro za Zapad

Foto: AFP/KCNA -VIA KNS  – Kim Jong Un (desno) i Xi Jinping

Posjeta Kim Jong Una Pegingu je dobra vijest. Konačno je valjda najopasniji čovjek na svijetu napustio svoj atomski bunker.

Komentar: Georg Blume
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Dva azijska diktatora ruku pod ruku, svaki naoružan sa atomskim bombama, jedan zastrašujući nego drugi. Slika mladog sjevernokorejskog moćnika Kim Jong Una u posjeti kod kineskog vođe države i partije Xi Jinpinga u velikoj Hali naroda u Pekingu obišla je cijeli svijet. Mnogima na Zapadu to je ulilo strah.

Kim je stvarno i sada kao i prije nepredvidiv vladar. Možda je čak i najopasniji čovjek na svijetu. Još niko ne zna stvarne namjere njegovog susreta sa Xiem, a da se ne govori o planiranom samitu sa Donaldom Trumpom u maju. Međutim: njegov put u Peking je ustvari prvi pozitivni signal od njega.

Po prvi put od preuzimanja vlasti prije sedam godina Kim se usudio napustiti zemlju. Po prvi puta napustio je svoj imaginarni atomski bunker, pokazao se na svjetskoj pozornici i pregovara. To što je Peking njegova prva adresa ne treba nikoga plašiti. Vođstvo u Pekingu mrzi nepredvidivost. Oni su puno manje “radnja jednog čovjeka” nego što je sada Bijela kuća u Vašingtonu. Vlada je poziv Kimu poslala onda kada  je bila sigurna u njegove ozbiljne diplomatske namjere.

Zbog toga je Kimova posjeta dobra vijest i za Aziju i za Zapad. Azija može zasada odahnuti jer je po prvi put prekinuta Kimova izolacija. Sada je manje vjerovatno da bi on u vlastitoj režiji i od svih satjeran uza zid započeo atomski rat.

Od njegovog preuzimanja vlasti 2011. godine Kimov odnos sa vodstvom u Pekingu bio je duboko narušen – pogubio je svoga strica koji je ranije imao važnu ulogu u odnosima Sjeverne Koreje sa Kinom. Posljedica toga bila je da se Kina pridružila međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje jače nego ikada ranije. Xi zato danas ne nastupa samo kao stari, istorijski saveznik iz korejskog rata nego i kao predstavnig međunarodne zajednice koja od Kima zahtjeva pridržavanje ugovora o ograničavanju atomskog oružja. Izjave iz Pekinga nakon Kimove posjete daju nadu.

Xi sada ima veliku šansu da Kina preuzme vrlo odgovornu političku ulogu u svijetu. To dosada nije uspjevalo jer je druga najveća ekonomska sila na svijetu radije rasla i držala se dalje od većine konflikata. Doduše na istoku Azije je još u živom sjećanju krvavi napadački rat protiv Vijetnama 1979. godine.

Zapad se stoga nakon rukovanja Xia i Kima još dugo ne mora bojati prelaska moći na stranu Kine. Baš nasuprot. Ukoliko je predvidiviji sjevernokorejanski režim i stabilniji odnosi na korejskom poluostrvu utoliko jače će se obje Koreje dugoročno potvrditi prema Kini.

Kimovo ponovno približavanje Pekingu uz to umanjuje opasnost da bi ipak mogao propasti planirani susret sa Trumpom. Trumpov novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton je još nedavno označio preventivni rat SAD protiv Sjeverne Koreje kao legitiman. „Uticaj Pekinga može imati za Kima odlučujuće značenje da bi se spriječio rat ili oštrije sankcije“, analizira pariski „Figaro“.

Konačno u ratu u Koreji pedesetih godina bile su tri strane koje su ratovale: sjevernokorejski komunisti, njihovi kineski saveznici – i SAD, koje su ih potisnule i osnovale Južnu Koreju. Od tada nema ugovora o miru. On se može realizovati samo utroje, uz uključivanje Južne Koreje.

Ostvari li se u proljeće planirani sastanak Kima sa Trumpom i  južnokorejskim predsjednikom Moon Jae Inom, onda su svi učesnici na palubi. Pri tome Zapad treba izvući pouku iz postupaka protiv Iraka i Sirije. Zajedno sa Sjevernom Korejom raniji predsjednik SAD George Bush označio je Irak i Libiju za takozvane otpadničke države. Zapad je poveo rat protiv njih.

Ako nas sve ne vara u Sjevernoj Koreji nudi se drugo rješenje.

spigel.de

Georg Blume
Autor/ica 28.3.2018. u 19:02