Kerry: Washington ne želi biti promatrač masakra

tačno.net
Autor/ica 4.9.2013. u 08:11

Američki državni tajnik John Kerry u utorak je u govoru održanom pred članovima Senata pozvao na vojnu akciju Washingtona u Siriji čiji je cilj, kako je kazao, “zaštititi nacionalne vrijednosti i sigurnost” SAD-a, bez čega bi Amerika i dalje bila “promatračica masakra”. “Nije trenutak da se izoliramo sjedeći u fotelji. Nije trenutak da budemo promatrači masakra”, rekao je Kerry pred senatskim Odborom za vanjske poslove.

“Naša zemlja, a ni naša savjest ne mogu dopustiti plaćanje cijene za šutnju”, kazao je šef američke diplomacije.

On je kazao kako predsjednik Barack Obama ne traži od Sjedinjenih Država da idu u rat protiv Sirije nego da ga ovlaste da smanji i suzbije mogućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da upotrijebi kemijsko oružje.

Kerry je kazao kako SAD neće slati svoje vojnike na sirijsko tlo u građanski rat koji se vodi u ovoj zemlji.

Njegov kolega iz Pentagona, ministar obrane Chuck Hagel objasnio je kako je cilj vojne akcije “smanjiti kapacitete” sirijskog režima i spriječiti ga da provede nove kemijske napade.

“Smatramo da možemo postići te ciljeve ograničenom vojnom akcijom, pri čemu mislim na njezino trajanje i domet”, rekao je, podsjetivši kako ovdje nije riječ o rješenju sukoba u Siriji izravnom vojnom akcijom.

tačno.net
Autor/ica 4.9.2013. u 08:11