Kanada neće slaviti nacionalni praznik nakon otkrića dječijih tijela u grobovima

tačno.net
Autor/ica 30.6.2021. u 09:17

Kanada neće slaviti nacionalni praznik nakon otkrića dječijih tijela u grobovima

foto: Twitter

Ukupno 139 crkvenih internata bila su mjesta u kojem se nalazilo više od 150.000 autohtone djece koja su prisilno oduzeta od njihovih porodica.

Nakon otkrića stotina tijela u neoznačenim grobovima u bivšim školama za autohtonu djecu, zajednice širom Kanade otkazuju ili mijenjaju planove proslave patriotskog praznika Dana Kanade u četvrtak, povećavajući pritisak na premijera Justina Trudeaua da otkaže nacionalne proslave.

U utorak je održana komemoracija za 751 dijete čiji su posmrtni ostaci pronađeni na mjestu nekadašnjeg crkvenog internata, Prenosi Fena, pozivajući se na The New York Times.

Ukupno 139 crkvenih internata u Kanadi, koje je Katolička crkva otvorila 1800-ih godina u ime kanadske vlade, bila su mjesta u kojem se nalazilo više od 150.000 autohtone djece koja su prisilno oduzeta od njihovih porodica.

Bolesti, pothranjenost i zlostavljanje

Posljednja takva škola je zatvorena 1997. godine.

Nijedno tijelo iz dvije škole nije ekshumirano, pa još nema naznaka kako su i kada umrli, ali Komisija za istinu i pomirenje utvrdila je da su bolesti, pothranjenost i fizičko, seksualno i emocionalno zlostavljanje bili široko rasprostranjeni u takvim školama.

Desetljećima su porodice bile prisiljene slati svoju djecu u internate kako bi ih asimilirali, što je nacionalna Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine utvrdila kao pokušaj da se unište njihove kulture.

Otkrivanjem tijela u dvije škole u zapadnoj Kanadi, od kojih većina pripadaju djeca, mnogi pripadnici autohtonih zajednica i njihove vođe kažu da je u ovom trenutku neprimjereno slaviti zemlju koja stoji iza sistema.

‘Cijenu koju su djeca morala platiti’

“Obilježavanje Dana Kanade smatra se nevažnim za sve živote djece koja su izgubljena i podstičemo sve da razmotre cijenu koju su ta djeca morala platiti od kanadske vlade”, rekao je čelnik Bobby Cameron iz Saskatchewan federacije suverenih domorodačkih naroda.

Dan Kanade obilježava se svake godine 1. jula, referirajući se na događaje iz 1867. godine, kada su se tri britanske kolonije udružile i formirale ono što je sada poznato kao Kanada.

Mnogi domoroci nikada nisu obilježili Dan Kanade i kanadsko državljanstvo vide kao nešto što im je nametnuto.

Međutim, drugi su u prošlosti aktivno učestvovali u proslavama.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 30.6.2021. u 09:17