Kalifornija: Raj za turiste, pakao za radnike

Autor/ica 21.6.2011. u 05:50

Kalifornija: Raj za turiste, pakao za radnike

Ekonomska recesija tako je teško pogodila Kaliforniju da se neke ekonomske grane još uvijek se nisu oporavile, stopa nezaposlenosti od gotovo 12 posto tri je posto veća od američkog prosjeka, a tržište nekretninama jedno je od najgorih u SAD-u.

Kalifornijska ekonomija još uvijek je ogromna unatoč teškoj recesiji koja je usporila njen rast. Kad bi Kalifornija bila neovisna država njena ekonomija bila bi po veličini osma na svijetu. Njene glavne grane su poljoprivreda, visoka tehnologija, tradicionalna industrija, zabava i turizam. Međunarodna trgovina se postupno oporavlja i prošle se godine dramatično povećala. Ekonomistica Nancy Sidhu iz Korporacije za ekonomski razvitak okruga Los Angeles kaže da visokotehnološki sektor dobro posluje zbog “novih internet aplikacija, novih aplikacija za mobitele i zbog, naravno, društvenih medija.”Kompanije poput Applea i Googlea te druge upošljavaju nove ljude. One traže najbolje i najinteligentnije.”

Trgovina je postupno nadoknadila gubitke; potrošači ponovno kupuju, prenosi Glas Amerike. No trgovce na veliko smetaju visoki troškovi nabave i razmjerno mala potražnja. Oni kažu da se proizvodi za domaćinstvo iz uvoza te turistički suveniri još uvijek ne prodaju dobro, a da se cijena jedne pamučne majice povećala 25 posto od siječnja.

Stanovnici Kalifornije uglavnom se zapošljavaju na privremenim poslovima, a oni koji pružaju profesionalne usluge poput odvjetnika i računovođa imaju bolju zaradu. Filmska produkcija također je uhvatila maha. No Kalifornija ima dosta problema, a jedan su prometni problemi: gužve na auto-cestama, te zastarjele željezničke linije, zračne i pomorske luke. “Po stanju infrastrukture, Kalifornija je na samom dnu američkih saveznih država”, kaže Susanne Trimbath koja provodi nacionalno istraživanje za Američku trgovinsku komoru.

Analitičari kažu da je najveći problem loše tržište nekretnina koje opterećuje druge sektore te je dovelo do smanjenja prihoda od poreza te rezova u lokalnim vladama i njihovim školskim sustavima. Kalifornija treba još deset milijardi dolara za zatvaranje rupe u proračunu zbog čega se otpuštaju brojni učitelji te djelatnici državne uprave. Analitičari kažu da se Kalifornija mora nositi s dugoročnim problemima kako bi ostala kompetitivna, osigurala stabilno financiranje svojih škola, drugih javnih službi te poboljšala infrastrukturu.

poslovni.hr

Autor/ica 21.6.2011. u 05:50