Južnoameričke države oformile novi savez Prosur

tačno.net
Autor/ica 23.3.2019. u 09:33

Južnoameričke države oformile novi savez Prosur

Foto: EPA

Skupina južnoameričkih čelnika je potpisala deklaraciju o stvaranju bloka za koji kažu da je otvoren za sve države, nevezano za ideologiju, i čiji je cilj rješavanje regionalnih problema.

Predsjednici Argentine, Brazila, Kolumbije, Čilea, Ekvadora, Paragvaja i Perua okupili su se na summitu u Santiagu, prijestolnici Čilea.

Ta je država s Kolumbijom bila predvodnik nove inicijative Prosur, nakon kritika da prijašnji savez imena Unasur nije uspio djelovati u krizom pogođenoj Venezueli.

“Ovo će biti forum s čvrstom i jasnom predanošću demokraciji, slobodi i poštivanju ljudskih prava”, kazao je čileanski predsjednik Sebastian Pinera nakon ceremonije potpisivanja.

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro nije bio pozvan na susret čelnika u Santiagu.

Neki predsjednici zbog toga su kritizirali organizatore.

Umjesto Madura pozvan je čelnik opozicije Juan Guaido kojeg su mnoge države priznale nakon što se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom Venezuele.

Guaido nije poslao svog predstavnika na summit, a na njemu nisu sudjelovali ni bolivijski predsjednik Evo Morales, bliski saveznik Madura, kao i urugvajski predsjednik Tabare Vazquez.

Unasur je stvoren 2008. kad se Južna Amerika okrenula ljevici, predvođena Madurovim prethodnikom i političkim ocem Hugom Chavezom.

No, proteklih godina taj je blok paraliziran podjelama, nakon što su diljem kontinenta na vlast došle vlade desnog centra.

AJB

tačno.net
Autor/ica 23.3.2019. u 09:33