Juncker: Ako Erdogan otkaže sporazum, možete ponovno očekivati izbjeglice na vratima Europe

tačno.net
Autor/ica 31.7.2016. u 10:25

Juncker: Ako Erdogan otkaže sporazum, možete ponovno očekivati izbjeglice na vratima Europe

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zabrinut je da bi mogao propasti dogovor postignut u ožujku s Turskom o suzbijanju vala migranata na putu prema Europi, rekao je austrijskim novinama.

»Opasnost je velika. Dosadašnji uspjeh sporazuma je u delikatnom stanju. (Turski) predsjednik (Tayyip) Erdogan nekoliko puta je nagovijestio kako želi okončati sporazum«, rekao je Juncker listu Kurier upitan da li bi se sporazum mogao raspasti.

Ako bi se to dogodilo, »tada ponovno možete očekivati izbjeglice na vratima Europe«, dodao je u intervjuu objavljenom u subotu.

Turska za sada poštuje svoj dio dogovora s Bruxellesom za zaustavljanje ilegalne imigracije u Europu preko njezinih obala, u zamjenu za financijsku pomoć i obećanje bezviznog režima za Turke i ubrzanje pristupnih pregovora Turske s EU-om.

Ankara prigovara kako Europa ne poštuje svoj dio ugovora i uzbunila je čelnike EU-a udarom na Erdoganove protivnike, posebice nakon propalog puča 15-16. srpnja.

Juncker je ponovio svoju zabrinutost razvojem događaja u Turskoj i ponovio kako će bilo kakav pokušaj Ankare da uvede smrtnu kaznu voditi trenutnom prekidu pregovora o priključenju EU-u.

N1

tačno.net
Autor/ica 31.7.2016. u 10:25