Johnson se vraća sa odmora kako bi pokušao osvojiti premijersku poziciju

RSE
Autor/ica 22.10.2022. u 11:39

Johnson se vraća sa odmora kako bi pokušao osvojiti premijersku poziciju

Foto: REUTERS/Toby Melville

Boris Johnson odlučio se na povratak sa odmora u Veliku Britaniju, jer razmišlja o smionom pokušaju osvajanja drugog premijerskog mandata samo nekoliko sedmica nakon što je bio prisiljen odstupiti, piše Reuters.

Neke Johnsonove kolege upozoravaju da bi njegov povratak mogao stvoriti još više političkog haosa.

Potencijalni kandidati za novog premijera, pošto je Liz Truss dramatično podnijela ostavku u četvrtak, nakon samo šest sedmica na vlasti, počeli su lobirati kako bi tokom vikenda osigurali dovoljno nominacija za ulazak u utrku za vodstvo prije isteka roka u ponedjeljak, 24. oktobra.

Johnson, koji je bio na odmoru na Karibima kad je Truss dala ostavku i nije ništa javno rekao o tome želi li natrag svoj stari posao, dobio je potporu desetaka konzervativnih zastupnika, ali mora osigurati stotinu glasova koliko je potrebno za sudjelovanje u utrci za novog premijera.

Ministar trgovine James Duddridge izjavio je u petak da mu je Johnson rekao da je spreman i da će se Britaniju u subotu.

Bivša ministrica odbrane Penny Mordaunt postala je prva kandidatkinja koja je službeno objavila da se namjerava kandidirati za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, ali Johnson i Rishi Sunak, nekoć njegov ministar financija, predvode potencijalne kandidate uoči glasanja sljedeće sedmice.

Mogućnost povratka Johnsona u vladu polarizirajuće je pitanje za mnoge u Konzervativnoj stranci, koja je duboko podijeljena nakon što je u šest godina ispratila četiri premijera.

Za neke konzervativne zastupnike Johnson je pobjednik glasanja, a za druge je toksičan i pitanje je može li uvjeriti desetke zastupnika koji su ga napustili da je on sada osoba koja može ujediniti stranku.

‘Spirala smrti’

Bivši vođa konzervativaca William Hague izjavio je u petak da je Johnsonov povratak vjerojatno najgora ideja koju je čuo u gotovo pola stoljeća kao član stranke. Rekao je da bi to dovelo do “spirale smrti” za konzervativce.

Ako Johnson uspije osigurati potreban broj nominacija, vjerojatno će se sučeliti sa Sunakom, koji je dao ostavku na mjesto njegovog ministra financija u srpnju, tvrdeći da njegov bivši šef nije bio u stanju donositi teške odluke.

Sunak je prvi kandidat za vodstvo koji je dosegao prag od stotinu nominacija za ulazak u utrku prije isteka roka u ponedjeljak, prema medijskim izvješćima. Johnson trenutno ima otprilike polovicu te potpore.

Johnson je trenutno pod istragom parlamentarnog Odbora za povlastice kako bi se utvrdilo je li lagao Donjem domu parlamenta u vezi sa zabavama kojima se kršila karantena u zemlji uvedena zbog koronavirusa. Ako se utvrdi da su ministri svjesno obmanuli parlament, očekuje se da će podnijeti ostavke.

Premijerka sa najkraćim mandatom

Ostavka britanske premijerke Liz Truss u četvrtak, 20. oktobra, pokrenula je još jednu trku za lidera — drugu za samo četiri meseca — rascepkane i demoralisane Konzervativne stranke i novog šefa Vlade.

Truss je podnijela ostavku nakon samo 44 dana na dužnosti i ući u istorijske knjige kao premijerka sa najkraćim mandatom, zamenivši Džordža Kaninga (George Canning), koji je tu ulogu obavljao 119 dana pre nego što je umro 1827. godine.

Objava koju je Truss dala izvan Downing Streeta uslijedila je nakon gotovo potpunog urušavanja njenog političkog autoriteta zbog kojeg je, kako navodi list The Guardian, slomila ekonomska tržišta, izgubila dva ključna ministra i izgubila povjerenje gotovo svih svojih zastupnika.

Truss će biti premijerka s najkraćim mandatom u istoriji Velike Britanije.

Liz Truss je novinarima rekla da je na dužnost došla u vrijeme “velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti”. Navela je da ne može ispuniti ono za šta je izabrana i da podnosi ostavku.

Truss je početkom septembra zamijenila Borisa Johnsona, koji bio primoran da ode nakon turbulentne godine, obilježene skandalom sa zabavom u kancelariji premijera dok su Britanci morali da poštuju stroge mjere zbog COVID-a 19.

Utrka za četvrtog britanskog premijera u četiri godine ubrzana je kako bi trajala samo sedam dana.

Prema pravilima, samo će tri kandidata moći dospjeti do prvog kruga glasanja zastupnika u ponedjeljak poslijepodne, 24. oktobra, a do 28. oktobra bi se trebalo znati tko će biti novi premijer.

RSE

RSE
Autor/ica 22.10.2022. u 11:39