Jemenski Huti nude primirje nakon napada na saudijska naftna postrojenja

RSE
Autor/ica 28.3.2022. u 08:47

Jemenski Huti nude primirje nakon napada na saudijska naftna postrojenja

FOTO: AFP

Pobunjenici u Jemenu koje podržava Iran poslije pogoršanja nasilja posljednjih mjeseci u sukobu sa zalivskom koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija i novim napadima na saudijska naftna postrojenja, ponudili su trodnevno primirje koje bi moglo postati trajno održivo dok rat ulazu u osmu godinu, pišu svjetski mediji.

Trodnevna obustava napada

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je 26. marta da obustavlja raketne i bespilotne napade na Saudijsku Arabiju na tri dana, u mirovnoj inicijativi za koju tvrdi da bi mogla biti trajna obaveza ako koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, zaustavi vazdušne napade i ukine blokade luka u Jemenu, napisao je Rojters (Reuters).

Grupa je također najavila trodnevnu suspenziju kopnenih ofanzivnih operacija u Jemenu, uključujući region za proizvodnju gasa Marib, rekao je Mahdi al-Mašat, šef političke kancelarije Huta.

Unilateralna inicijativa uslijedila je posle pogoršanja nasilja posljednjih mjeseci dok rat između Huta i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom ulazi u osmu godinu. U sukobu su poginule desetine hiljada ljudi, uglavnom civila, a milioni su se suočili s glađu i bolestima.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenula je u subotu, 26. marta, vazdušne udare po morskim lukama Hodejda i Salif koje kontrolišu Huti, dan nakon što je, dodaje Rojters, pobunjenička grupa izvela napade na Saudijsku Arabiju, uključujući i naftno postrojenje u Džedi, što je izazvalo ogroman požar.

Koalicija je prošle godine ponudila jednostrani prekid vatre, ali su Huti odbili ponudu, rekavši da prije bilo kakvih mirovnih pregovora prvo treba riješiti humanitarnu situaciju i ponovno otvaranje luka. Konflikt se naširoko smatra posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana, ali Huti kažu da se bore protiv korumpiranog sistema i spoljne agresije u Jemenu.

Ujedinjene nacije (UN) također pokušavaju da osiguraju privremeno primirje za muslimanski sveti mjesec Ramazan koji počinje u aprilu, i uoči gostovanja jemenskih partija u Rijadu za konsultacije kasnije ovog mjeseca.

Osuda šefa UN-a

Šef UN-a Antonio Gutereš (Guterres) osudio je razmjenu napada između jemenskih pobunjenika i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, pozivajući na “uzdržanost” strana u sedmogodišnjem sukobu, ističe agencija Frans pres (Agence France Presse).

“Generalni sekretar oštro osuđuje nedavnu eskalaciju sukoba u Jemenu”, rekao je portparol UN Stiven Dudžarik (Stephane Dujarric) u saopštenju u subotu naglasivši da je Gutereš ponovio “pozive svim stranama da budu maksimalno uzdržane” i da “hitno postignu sporazumno rješenje za okončanje sukoba”.

U saopštenju se također osuđuju udari koalicije, koji su uništili čamce natovarene eksplozivom u Jemenu, zbog oštećenja stambenog kompleksa osoblja UN u Sani, glavnom gradu Jemena gdje je, tokom napada, navodno ubijeno osam civila.

Na pozive političkog lidera pobunjeničke grupe al-Mašata na trodnevno primirje, Saudijska Arabija nije odgovorila. Mašat je u televizijskom obraćanju rekao da su Huti spremni da “oslobode sve koalicione zatvorenike, uključujući brata jemenskog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija, u zamjenu za potpuno oslobađanje svih naših zatvorenika”.

“Saudijski režim mora da dokaže svoju ozbiljnost, tako što će odgovoriti na prekid vatre, ukidanjem opsade i protjerivanjem stranih snaga iz naše zemlje. A onda će doći mir i vrijeme da se razgovara o političkim rješenjima u mirnoj atmosferi daleko od bilo kakvog vojnog ili humanitarnog pritiska”, kazao je Mašat.

Mogućnost održivog primirja

Iako saudijske vlasti nisu odmah komentarisale da li će prihvatiti ponudu pobunjeničke grupe Huti, Vijeće za saradnju u Zalivu pozvalo je tu, kao i druge jemenske frakcije, na razgovore koji bi trebali početi krajem marta u Rijadu, ukazuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Međutim, dodaje londonski list, pobunjenici su rekli da će bojkotovati sastanke, te su umjesto toga predložili da se pregovori sa Saudijskom Arabijom i drugim članicama koalicije održe u neutralnoj zemlji.

Ponuda političkog lidera pobunjeničke grupe, ukazuje Fajnenšl tajms na mišljenje stručnjaka, mogla bi se pretvoriti u održivo primirje. Ekspert iz Jemena Rajman Al-Hamdani smatra da “Huti postaju sve izolovaniji i pogođeni su krizom goriva u zemlji”, dok Iran također želi ponovo da počne prodaju nafte, a Saudijci žele izlaz iz sukoba. Međutim, kako je rekao, oni nisu mogli dozvoliti da se Huti izvuku, “posebno s obzirom na posljednje napade na lokacije za proizvodnju nafte u kraljevstvu”.

Napadi jemenskih pobunjenika na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji izazvali su nervozu na tržištu nafte, ukazuje list i dodaje da je Saudijska Arabija, koja je odbila pritisak SAD da poveća proizvodnju nafte, objavila da neće biti odgovorna za nestašicu tog energenta ako se napadi nastave.

Huti su tokom prošle godine pojačali svoje raketne i bespilotne napade na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Napadi su, kako ističe Fajnenšl tajms, zaoštrili odnose između izvoznika nafte i SAD, koje su nakon što je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) došao na funkciju predsjednika, ukinule grupi Huti oznaku inostrane terorističke organizacije koju je donijela prethodna administracija Donalda Trampa (Trump).

Narušavanje saudijskih napora za investicijama

Napadi dronovima i projektilima iz Jemena na Saudijsku Arabiju postali su uobičajeni posljednjih godina; i dok većina ne pravi veliku štetu, neki to ipak učine, napisao je Njujork tajms (The New York Times) dodajući da napadi otežavaju napore kraljevine da se predstavi kao sigurno mjesto za strane investitore, biznismene i turiste.

Činilo se, dodaje list, da se napad izveden 25. marta na rezervoare državne kompanije Saudi Aramko (Aramco) u Džedi, vremenski podudarao s otvaranjem takmičenja Formule 1, koja se održavala tokom vikenda. Napad je bio dovoljno blizu mjesta događaja da je dim bio jasno vidljiv sa staze, gdje su se održavali treninzi za trke.

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman i de fakto lider kraljevstva, insistirao je da se događaji poput Formule 1 dovedu u Saudijsku Arabiju kao dio njegovih širih planova za otvaranje zemlje i diversifikaciju njene ekonomije zasnovane na nafti.

Princ Muhamed je također bio arhitekta vojne intervencije u Jemenu 2015. godine, za koju su saudijski zvaničnici u to vrijeme rekli svojim američkim kolegama da će trajati samo nekoliko nedjelja, ističe Njujork tajms.

U januaru su Huti izveli sličan napad na Ujedinjene Arapske Emirate, saudijskog saveznika u ratu u Jemenu, dižući u vazduh tankere s naftom i ubivši tri osobe. Rijetki napad na zemlju koja ne dijeli granicu s Jemenom ukazuje na povećanje dosega i sposobnosti Hutija, ističe list ukazujući na mišljenja analitičara.

Sve veća sofisticiranost napada navela je zalivske zvaničnike i vojne analitičare da optuže Iran ili da obučava i oprema svoje jemenske saveznike da izvedu napade ili da ih sami izvode dok koriste jemenske pobunjenike kao paravan.

RSE

 

RSE
Autor/ica 28.3.2022. u 08:47