Jemen 2019: Balkanizacija rješavanja jemenskog rata

Ifimes
Autor/ica 23.8.2019. u 09:13

Jemen 2019: Balkanizacija rješavanja jemenskog rata

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je pripremio analizu događanja u Jemenu te mogućnostima okončanja rata u toj državi. Iz opsežne analize »Jemen 2019: Balkanizacija rješavanja jemenskog rata« objavljujemo najvažnije i najzanimljivije dijelove.  

Snage južnog Prelaznog vijeća (Vlade) su 10. augusta 2019.godine uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) zauzele privremeni glavni grad Jemena, Aden.  Samo tri dana nakon vojne pobjede nad snagama aktualnog predsjednika Jemena Abdrabbuha Mansur Hadija, (koje predvodi predsjednik Hadi) preuzele su nadzor nad predsjedničkom palačom Maashik. Pobunjenici su protjerali legalnu vladu, koju podržava Saudijska Arabija.

Istovremeno unutar Saudijsko-Emiratske koalicije, koja se u Jemenu zajedno bori protiv pokreta Ansar Allah (Houthi) vode se borbe za dominaciju. Početkom avgusta 2019.godine Prelazno vijeće optužilo je stranku Islah, koja uživa podršku Saudijske Arabije, da je učestvovala u raketnom napadu na vojnu paradu nacionalnog vijeća, u kojem je bilo ubijeno na desetine vojnika, uključujući i brigadnog generala Munira Al-Yafei, jednog od najpoznatijih komandanata snaga sigurnosnog pojasa (The Security belt forces su paravojne snage sa sjedištem u južnom Jemenu i važe za elitne vojne jedinice Prelaznog vijeća).

Radi se o neposrednom ratu između dva glavna saveznika(Proxy war) – Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. To je odraz tihog spora između njih, koji je se okončao tako, da su UAE povukli svoje snage iz Jemena, koje su bile dio protivničke koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije. Emirati su nagovijestili, da će zaustaviti sve vojne operacije protiv pokreta Houthi u sjevernom Jemenu. Ujedno su poslali vojno-sigurnosnu delegaciju u Teheran, koji je glavni saveznik pokreta Houthi. UAE su u šturoj izjavi naglasili, da su sa Iranom raspravljali o zajedničkim sigurnosno-obrambenim izazovima i to bez ikakvog usuglašavanja sa Saudijskim saveznikom.

Zanimljiva je činjenica, da su UEA i njen lider prestolonasljednik Mohammed Bin Zayed Al-Nahayan bili najveći huškači administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa protiv Irana. Time su UAE posljedično ugrozile stabilnost u Perzijskom zalivu.

Arapi između ljubavi i mržnje

Odnosi između arapskih država kreću se od beskonačne ljubavi i savezništva do ekstremnog antagonizma i mržnje. Čini se, da to pravilo važi i za trenutne odnose između Saudijske Arabije i UAE.

U suprotnosti sa saudijskim interesima o očuvanju jedinstvenog Jemena (barem deklarativno) UAE podržavaju odcjepljenje južnog Jemena, koji je bio samostalna država između 1967. i 1990.godine. Utjecajni savjetnik emiratske dinastije Abdulkhaliq Abdullah je otvoreno rekao, da Jemen nikada neće biti jedinstven kao nekada.

UAE i Saudijska Arabija su faktički izgubili skoro pet godina trajući rat u Jemenu.  UAE su se prvi odlučili za povlačenje, da bi smanjili gubitke, dok Saudijska Arabija još uvijek traži rješenje za izlazak iz tog prljavog rata. Pokret Houthi prodire preko granica Saudijske Arabije i bombardira aerodrom na jugu, čak aerodrom King Khalid u glavnom gradu Riyadu.

Isto tako napadaju naftna nalazišta. Tako su u maju2019.godine napali plinovode u Afifu inal Duwadimi i sredinom mjeseca avgusta 2019.godine napali su naftno polje Al Shaybahneposredno na granici sa UAE i to iz jemenskog glavnog grada Sanaa, udaljenog više od 1000 km. To je bila više nego očita poruka poslana Saudijskoj Arabiji i UAE, da su na dosegu njihovih dronova i bespilotnih letjelica.

Houthi privremeno pobjednička strana

Možda je prerano tvrditi, da su iranski saveznici Houthi za sada pobjednička strana u tom građanskom ratu. Houthi su jedinstveni i ustrajni, njihovi protivnici su se raspali kao posljedica unutrašnjih konflikata između političkih frakcija. Zauzimanje Adena uz podršku UAE je još jedan od dokaza, da su Houthi pobjednička strana i važan faktor i akter u rješavanju ratne jednadžbe u Jemenu.

Houthi na jugu nemaju nikakvih utjecajnih sfera, jer tamo prevladavaju naoružane milicije, koje broje oko 90.000 boraca iz obalnog područja, naoružani i obučeni od strane UAE. Dolaze prije svega iz južnih separatističkih frakcija i boraca iz obalnog područja. Ali južno Prelazno vijeće, koje vodi separatiste izvan Adena nema značajnije podrške. To može potaknuti ratovanje između različitih militantnih grupa na jugu te posljedično dovesti do jačanja radikalnih grupa, kao na primjer Alkaide, koja je nekada bila vrlo aktivna upravo u Jemenu.

Strateške nesuglasice između Saudijske Arabije i UAE

Na prvi pogled se čini, da je opasan razvoj događaja posljedica strateških i ideoloških neslaganja između UAE, koji podržavaju južne snage i Saudijske Arabije, koja podržava priznatu Hadijevu vladu. Nastojanja su, da se ponovno uspostavi jedinstveni Jemen poslije sloma Houthija. Njihovi napadi, koji su sve bliži granicama UAE te diverzantske akcije prema brodovima u emiratskim lukama, doprinijeli su povlačenju iz Jemena i jačanju saradnje sa Iranom pri osiguranju brodskog saobraćaja u Perzijskom zalivu.  U zamjenu su dobili obećanja Houthija, da neće napadati ciljeve u UAE. Samo jedan napad na aerodrom Dubai, koji je samo u prvoj polovini 2019.godine imao rekordnih 83,4 miliona putnika nanio bi ogromnu štetu Dubaiju, koji se još uvijek nije u potpunosti oporavio od krize koja je bila povezana sa nekretninama.

Uloga UN

UAE su tražili od posebnog izaslanika UN za Jemen, britanskog diplomatu rođenog u Adenu, Martina Griffithsa, da izvrši pritisak na obje strane za postizanje primirja.  Korištenje separatističkih grupa na jugu Jemena od strane UAE još uvijek je neka vrsta igranja sa vatrom. Iznenađujuće je, da UAE čekaju baš na posebnog izaslanika i smatraju, da bi upravo on mogao riješiti nastalu situaciju.

UN mogu pokrenuti shuttle diplomatiju, u kojoj će posredovati između sukobljenih strana i pokušati postići primirje. Griffiths je nastojao i još uvijek nastoji spasiti dogovor postignut u Švedskoj iz decembra 2018.godine, koji predviđa povlačenje Houthija iz pristaništa Al Hudaydah. Također pokušava umanjiti napetosti između Saudijske Arabije i Houthija.

Ukoliko sukobljene strane budu spremne da prihvate prijedlog za otpočinjanje širih političkih razgovora za formiranje privremene vlade, morat će u svakom slučaju u te razgovore uključiti više jemenskih frakcija, uključujući i južne separatiste i Iran, kao glavnog saveznika Houthija.

Saudijska Arabija kao najveći gubitnik

Saudijska Arabija je u posljednjoj deceniji pretrpjela četiri značajna vanjskopolitička neuspjeha, koji su je koštali nekoliko milijardi dolara i gubitka ugleda u međunarodnoj zajednici, a da ne spominjemo gubitak strateške pozicije u susjedstvu u korist rivalskog Irana. Započela je sa neuspjehom u Siriji, kada je financirala pobunjenike protiv Al-Asadovog režimu od 2012. do 2016.godine i naoružavala ih. Na kraju je u sirijskom ratu pobijedio Al-Asad uz podršku Rusije. Drugi poraz je sadašnji rat u Jemenu od 2014.godine, treći poraz je blokada Katara 2017.godine, koji je preživio sankcije zvaničnog Riyada. Posljednji, najznačajniji i poraz sa najvećim odjekom je pobjeda proiranskih sunitskih stranaka u iračkom parlamentu, jer iz njihovih redova dolazi predsjednik iračkog parlamenta. Pro-Saudijske Sunitske stranke, koje imale snažnu financijsku i političku podršku Saudijske Arabije, bile su poražene. Tako su tri najvažnije funkcije u Iraku (predsjednik republike, predsjednik vlade i predsjednik parlamenta) preuzeli tijesni saveznici Irana.

Neuspjeh u Jemenu računa se kao najveći i najkatastrofalniji poraz do sada. Potrošili su milijarde dolara za troškove rata. Napali su suverenu državu i izazvali humanitarnu krizu u kojoj je 80% jemenskih građana potisnuto na rub gladi. Rat u Jemenu je pokazao slabost njihove moderno naoružane vojske i strateške greške saudijske politike.

Odcjepljenje južnog Jemena i oživljavanje Narodne demokratske republike Jemen – PDRY

Brojni južni Jemenci vjeruju, da bi bez sjevera bili u boljem položaju i da bi ponovna nezavisnost juga vodila državu u blagostanje. Ka tome bi doprinijelo više od 1000 km duge obale i strateški Adenski zaliv, koji kontrolira pomorske puteve između Indijskog oceana, Afrike i Crvenog mora. Južni Jemen ima bogat ribolov, koji ima važnu ulogu u izvozu i prehranjivanju stanovništva. Ipak, ribolov više nije tako važna privredna grana zbog divljeg ribolova stranih ribarskih brodova. U Adenu nema više velikih tvornica za preradu ribe. Tokom građanskog rata 1994.godine većina tvornica je bila opljačkanih od strane vojske sjevera.

Plin i nafta otkriveni su upravo na jugu. Čak 80% naftnih nalazišta nalazi se u regijama Shabwa Hadramoutu, koje se upravo nalaze u južnom Jemenu.

»Novonastala« država južni Jemen (PDRY) imala bi približno dva puta veći teritorij od sjevera, dok na jugu živi samo jedna petina stanovništva. Južni Jemenci su progresivniji, jer je država bila socijalistički uređena pod uticajem Sovjetskog saveza, za razliku od sjevera u kojem prevladavaju vjerska i plemenska pravila te tradicionalna hijerarhija.

Ako bi došlo do ponovnog razdruživanja Jemena, onda bi se bogati južni Jemen povezao sa UAE, koji bi imali ogromne koristi od njegovih luka. Razmišljaju i o tome, da bi zajedno sa Kinom investirali u svoje luke. Razdruživanje Jemena bi dugoročno ugrozilo stabilnost Saudijske Arabije.  Ne smijemo zaboraviti, da je upravo Saudijska Arabija kroz historiju podržavala podjelu Jemena, posljednji put u građanskom ratu 1994.godine.

Balkanizacija rješavanja jemenskog rata

Analitičari upozoravaju, da rješavanje odnosno zaustavljanje rata u Jemenu  snažno podsjeća na pokušaje zaustavljanja ratova na Balkanu u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Naime, u rat su upleteni brojni akteri, velesile, a posebno su izraženi i involvirani interesi susjednih država. Međunarodna zajednica je podijeljena kao što je bila za vrijeme ratova na Balkanu. Traženje rješenja je u rukama svih što dodatno komplicira i zaoštrava odnose i odlaže rješenje odnosno okončanje rata u Jemenu. Jemen je postao poligon za međusobni obračun drugih država, prije svega susjednih, dok su unutrašnji akteri u funkciji drugih država i stranih interesa. Zbog toga rješavanje konflikta odnosno zaustavljanje rata u Jemenu predstavlja svojevrsnu „balkanizaciju“ rata u Jemenu, jer nije moguće ostvariti odnosno zadovoljiti interese svih ključnih aktera i zbog toga se rješenje još uvijek ne nazire.

 

Ifimes
Autor/ica 23.8.2019. u 09:13