Japan poslao tri razarača prema Sjevernoj Koreji

Autor/ica 6.12.2012. u 20:31

Japan poslao tri razarača prema Sjevernoj Koreji

Iz japanske pomorske baze u Nagasakiju u četvrtak su isplovila tri razarača kao odgovor na najavu Sjeverne Koreje da će do kraja prosinca lansirati još jednu raketu sa satelitom, a međunarodna zajednica sumnja da se radi o probi balističkog projektila dugog dometa

Televizijske snimke su prikazale kako tri razarača opremljena radarskim sustavom Aegis napuštaju bazu Sasebo u Nagasakiju, oko 900 kilometara jugozapadno od Tokija, u smjeru Istočnokineskog mora i Japanskog mora. Razarači su opremljeni raketama presretačima SM-3.

Istodobno je jedan drugi japanski ratni brod s projektilima Patriot PAC 3 stigao na otok Okinawu, na krajnjem jugu japanskog arhipelaga. Slični projektili raspoređeni su i oko ministarstva obrane u Tokiju.

Pjongjang je najavio da će između 10. i 22. prosinca u orbitu lansirati promatrački zemaljski satelit, nakon što je lansiranje prijašnjeg satelita u travnju doživjelo neuspjeh.

U ponedjeljak je japanski premijer Yoshikiko Noda pozvao na usku suradnju između SAD-a, Kine, Južne Koreje i Rusije po pitanju lansiranja sjevernokorejske rakete. Japan i Sjeverna Koreja nemaju diplomatske odnose.

Nagađa se da bi Kim Jong-Un mogao dati zeleno svijetlo za lansiranje rakete 17. prosinca, na godišnjicu smrti svoga oca Kim Jong-Ila.

Autor/ica 6.12.2012. u 20:31