Izrečena presuda optuženom fašisti i teroristi Philipu Manshausu: MAKSIMALNA KAZNA: 21 GODINA

Fahro KONJHODŽIĆ
Autor/ica 11.6.2020. u 19:12

Izrečena presuda optuženom fašisti i teroristi Philipu Manshausu: MAKSIMALNA KAZNA: 21 GODINA

Dvadeset i jedna godina zatvora, to je kazna za Philipa Manshausa, 22. godišnjeg Norvežanina, koji je 10 augusta ubio svoju posvojenu sestru sedamnaestogodišnju Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Poslije tog čina, nekoliko sati kasnije, on je provalio u prostor džamije Islamskog centra Al Noor u Bærum komuni, pucajući iz naoružanja kojeg je nosio. U momentu napada, u prostoru Centra su se zadesili dvojica prisebnih clanova, 65. godisnji Mohammed Rafiq i 75 godisji Mohammed Iqbal Javed, koji su spriječili veću tragediju, savladavši napadača.

Kao što je već poznato, suđenje Philipu Manshausu je počelo početkom maja ove godine u Asker i Bærum (Baerum) sudu. Danas je izrečena presuda: 21 godina zatvora, s tim da osuđeni mora odležati najmanje 14 godina, prije nego šo dobije mogućnost razmatranja da se eventualno pusti iz zatvora.

Norveški mediji opisuju ovu kaznu kao historijski najveću. To je 21 godina, ali da optuženi može tražiti otpust tek nakon 14 godina. Po ranijem zakonu, mogućnost prijedloga za eventualni raniji otpust se je mogao tražiti nakon deset godina. Jasnije rečeno, osuđeni ima šansu da traži eventualno smanjenje ili drugu promjenu kazne, tek nakon što odleži 14 godina.

Norveško pravosuđe ima termin «forvaring» što se može prevesti kao čuvanje u pritvoru. nakon određenog vremena sud može ponovno razmatrati presudu i eventualno je smanjiti ili narediti produzetak nastavljana kazne. Sve ovisi od toga kako će se osuđeni ponašati, a posebno kolika je opasnost da se krivično djelo ponovi. U ovom slučaju, to razmatranje će biti moguće tek nakon što osuđeni Manshaus odleži 14 godina. U trenutku izricanja kazne, konstatovano je da je opasnost od ponavljanja krivičnog djela terorizma veoma velika.

Današnju presudu je izrekla sutkinja suda Asker i Baerum, Annika Lindstrøm (Anika Lindstroem).

– To je bilo hladno i proračunato djelovanje, rečeno je u presudi, koje je bilo usmjereno protiv nevinih ljudi. Strah, koji je tom prilikom nastao, pogodio je ne samo žrtve, nego je stvorio dosta nelagode u cjelokupnom norveškom društvu. Optuženi nije ni na koji način pokazao znakove kajanja tokom suđenja. Naprotiv, izrazio je žaljenje što mu se nije ostvario cilj, a to je da ubije sto vise muslimana.

Dosta bitan dio presude je onaj koji kaže da nema mjesta tvrdnji odbrane da je ovaj terorist bio neuračunljiv. Bio je pregledan i posmatran od trojice specijalista, koji su se izjasnili da je optuženi bio pri punoj svijesti.

On je svoju brutalnost pokazao hladnokrvno ubivši svoju posvojenu sestru, kinesku djevojčicu, sedamnaestogodišnju Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Ubio ju je samo zbog toga jer je bila Kinsekinja, i to dok je još bila u postelji.

Presuda takođe jasno povezuje ovog norveškog fašistu i teroristu sa aktuelnim međunarodnim jačanjem rasizma i neofašizma u svijetu.

– Teroristički napad Brentona Tarrants-a na Novom Zelandu, koji je on snimao i direktno prenosio, je bila velika inspiracija za ovaj napad u Norveškoj kojeg je izvršio Manashaus, pročitala iz presude sutkinja Lindstroem.

Kao što je već poznato, Tarant je u mjestu Christchurch 15. marta prošle godine ubio preko pedeset muslimana u džamijama. Sud je utvrdio da je optuženi Manshaus, sedmicu dana prije nego što je sam izvršio svoj teroristički napad, preuzeo «manifest» ovoga teroriste iz Novog Zelanda «The Great Replacement» (Velika promjena). Kako je istragom utvrđeno, a tokom suđenja potvrđeno, čitanje toga «manifesta» je dodatno radikaliziralo ovog dvadesetdvogodišnjeg Norvežanina. Dalje je utvrđeno da je svoju «radikalizaciju» on otpočeo već 2017. posjetama desnoekstremističkim stranicama, gdje je stekao i pojačao svoja uvjerenja kako treba «zaštiti bijelu rasu».

“Sve to blato, žuto, crno i smeđe mora biti uklonjeno iz naše zemlje, bez obzira na koji način”, jedna je od parola, pisana na engleskom, koju su istražitelji i policija našli u sobi optuženog Manshausa. To je «opravdanje» za njegove terorističke akcije iz nužde, konstatuje se u presudi.

Nakon izricanja presude, na pitanje sutkinje, Manshaus je izjavio da se neće žaliti, ali da se ne slaže sa osnovnim premisama, koje su izrečene u njoj i ne smatra se krivim, jer misli da je ispravno postupio, u nužnom ratu (njegovom fiktivnom) rasa i da je bio prisiljen braniti bijelu rasu. Sud je to prihvatio tako da će razmisliti o eventualnoj žalbi. S obzirom da je optuženi izjavio da bi ponovio djelo terorizma kad bi mu se ukazala prilika, teško se može očekivati da će izići iz zatvora u neko dogledno vrijeme.

Fahro KONJHODŽIĆ
Autor/ica 11.6.2020. u 19:12