Izrael i izgradnja naselja

Saeid Abedpour
Autor/ica 6.3.2017. u 09:41

Izrael i izgradnja naselja

Usvajanje projekta o izgradnji 2500 novih stambenih objekata na palestinskoj zemlji na Zapadnoj obali rijeke Jordan od strane izraelskog Parlamenta ozakonilo je gradnju židovskih naselja na palestinskoj teritoriji. Ovo je najveći broj stanova koji su unazad nekoliko mjeseci sagrađeni na palestinskoj teritoriji.  Izraelski Kneset je zakon o legalizaciji izgradnje naselja na Zapadnoj obali usvojio sa 62 glasa „za“ i 52 „protiv“. Ovim zakonom po prvi puta od osnivanja cionističkog režima se zakoni ovog režima protežu i na Zapadnu obalu i njime se legalizira oko 50 cionističkih naselja sa oko 4000 stambenih objekata izgrađenih nelegalno, te se izraelskim doseljenicima omogućava ostanak na teritoriji koja pripada palestinskim građanima. Ovaj zakon ne predstavlja prijetnju samo Palestincima već i presudu globalnoj zajednici koja je obmanula Palestince i omogućila Izraelu da zaposjedne 80 % palestinske teritorije.

 Svega četiri dana nakom inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Trumpa Avigdor Lieberman, izraelski ministar rata i Benjamin netanjahu, izraelski premijer, najavili su da je usvojena izgradnja 2500 novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali. Prije toga je gradonačelnik okupiranog Kudsa izdao dozvolu o izgradnji 566 novih stambenih jedinica u Beyt al-Moqaddas što je izazvalo žestoke reakcije globalne zajednice kao i palestinskih lidera. Vijeće sigurnosti UN-a je u decembru 2016 osudilu izgradnju izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji te zahtijevalo njihovu obustavu.  Međutim, protivljenje Vijeća sigurnosti, Evropske unije te bliskoistočnih zemalja nema nikakvog odjeka za Izrael.

Trenutno jedino američki predsjednik Trump može spriječiti realizaciju izraelske odluke. Američki predsjednik je u untervjuu za „Israel Hayom“ izjavio kako izgradnja naselja ne doprinosi mirovnom procesu. „Teritorija je ograničeno upotrebljiva i to će biti sve izraženije kako teče izgradnja naselja. Treba razmotriti sve opcije. Ali ne mislim da izgradnja naselja nosi ikakvo dobro za mir“, istakao je Trump. Međutim, američka vlada ne poduzima ništa protiv Izraela. Umjesto da razmišlja kako riješiti problem izgradnje izraelskih naselja Trump daje prioritet zabrani ulaska državljana muslimanskih zemalja u SAD. Odluka izraelskog Parlamenta je otrovna strijela za pristup formiranju dvije države a predstavlja i smrtnu presudu sporazumu iz osla. Ova odluka negira Palestinsku samoupravu i palestinske sigurnosne snage transformira u službene „šegrte“ koji nadziru naselja i stanovništvo u njima. Mahmoud Abbas, predsjednik palestinske samouprave, ističe da je za Palestinski narod ovo okupacioni zakon te da će se Palestinci boriti protiv njega pred međunarodnim institucijama. Saeb Erekat, generalni sekretar Izvršnog komiteta „Saf“, je upozorio da u slučaju donošenja zakona o preseljenju američke ambasade ili ambasade bilo koje druge države na teritoriju okupiranog Qudsa Palestinska autonomija viže neće službeno priznavati Izrael. Međutim, ove Abbasove i Erekatove izjave nemaju nikakvog značaja i predstavljaju samo jalova upozorenja.

 Nažalost, izražena pasivnost palestinskih lidera te velika razmimoilaženja između „Hamasa“ i „Safa“ dovele su do slabljenja palestinske moći. S druge strane, usred žarišta bliskoistočnih ratova u Iraku, Siriji i Jemenu Izraelu se otvorila mogućnost za kontinuiranu izgradnje naselja. Naravno, ovobi bilo neizvodivo bez podrške nekih arapskih zemalja a jačanje prijateljskih odnosa Izraela sa Saudijskom Arabijom, Katarom i Turskom doprinosi da se prema Izraelu ne može zauzeti oštriji politički kurs.

Mahmoud Abbas ističe kako je zacrtao lokalni otpor protiv izraelske politike. Gdje je taj lokalni otpor? Zašto tog otpora nije bilo u periodu kada je izraelski zakon o izgradnji naseljai uzurpiranju palestinske teritorije bio u fazi razmatranja? Lideri Palestinske samouprave su nebrojeno puta do sada izjavljivali kako će se obratiti međunarodnim institucijama a posebno Krivičnom sudu kako bi se izraelski zločinci sudski procesuirali. Mahmoud Abbas do sada Haškom sudu nije podnio nikakav dokument protiv okupatorske izraelske politike već se samo poigravao emocijama ljudi. Mahmoud Abbas će se kao i do sada pokoriti realnosti. Kao što nije ništa mogao poduzeti ni ranije protiv izgradnje naselja već je prihvatio realnost isto tako će se u trenutnoj situaciji prikloniti realnosti i neće poduzeti ništa ni protiv izgradnje naselja ni protiv toga da Bezt al-Moqaddas postane izraelska prijestonica.

Premda je Vijeće sigurnosti UN-a posljednjih dana 2016 izglasalo rezoluciju protiv izgradnje izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji i to je bio posljednji korak Obamine vlade Trump je ismijao ovaj američki stav i istakao da će se američko pozicioniranje spram Izraela promijeniti njegovim dolaskom. Sada je sasvim jasno da Trump nema nikakvu želju da stane u odbranu rezolucija koje su se zasnivale na podršci uspostavi palestinske države. I u ovom trenutnom vakumu Izrael polučuje političku korist. Svaki korak koji poduzima Izraelska vlada u gaženju palestinskih prava sve je dalje od političke racionalnosti i samo ovaj režim čini još agresivnijim. Sva ova kršenja legalnih palestinskih prava samo će izazvati još veću srdžbu bliskoistočnog regiona ali i globalno prema izraelskim koracima što će voditi i ka jačem negiranju legalnosti ovog režima.

Saeid Abedpour
Autor/ica 6.3.2017. u 09:41