Izbori u Izraelu, odlučuje se o političkoj sudbini Netanjahua

tačno.net
Autor/ica 9.4.2019. u 09:56

Izbori u Izraelu, odlučuje se o političkoj sudbini Netanjahua

Foto: Jack Guez/AFP

Izraelci glasaju na ključnim parlamentarnim izborima koji će odlučiti da li će Benjamin Netanjahu peti put postati premijer.

Biračka mesta otvorena su u 7.00 po lokalnom vremenu, a prve izlazne ankete očekuju se u 22.00, navodi AP.

U Izraelu ima oko 6,4 glasača, a glasa se na više od 10.000 glasačkih mesta. Dan izbora je praznik u zemlji i očekuje se velika izlaznost, između ostalog, zbog lepog vremena.

Šezdesetdevetogodišnji Netanjahu je u izbornu trku ušao s izgledima da se protiv njega podigne optužnica za korupciju, uz optužnice za prevaru i kršenje poverenja, što je i potvrdio izraelski vrhovni tužilac.

Ako on pobedi u izbornoj trci i nastavi da vlada, nakon podizanja optužnice možda neće morati da podnese ostavku dok sve mogućnosti za žalbu nisu iscrpljene, između ostalog. Izbori se uveliko smatraju referendumom o Netanjahuu koji teži da četvrt put uzastopno postane premijer.

Ako se to desi on bi po broju godina na toj funkciji nadmašio prvog izraelskog premijera oca nacije Davida Ben-Guriona, koji je bio premijer 13 godina i 127 dana. Netanjahu je na vlasti 100 dana manje.

Glavni Netanjahuov rival je deset godina mlađi penzionisani komandant vojske Beni Ganc, čiji je savez partija centra Plavo belo( Kahol Lavan) ispred Netanjahuvog konzervativnog Likuda po ispitivanjima javnog mnjenja.

Netanjahu međutim još uvek ima više šansi da formira koaliciju sa malim nacionalistčkim partijama koje ga podržavaju.

Na izborima se nadmeće četrdesatak partija, uključujući ultraortodoksne verske partije, arapske stranke, novu ultradesnu partiju Zehut čiji je lider spreman da pregovara i sa Gancom i sa Netanjahuom o koaliciji, a zalaže se za legalizaciju marihuane.

Da bi ušle u parlament od 120 članova stranke moraju da osvoje 3,25 procenta ukupnih glasova, odnosno četiri mandata.

Ni jedna partija do sada nije osvojila više od 60 poslaničkih mesta i zato je potrebna koalicija.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.4.2019. u 09:56