Izbori u Austriji
Kurz pred produženjem

Hasnain Kazim
Autor/ica 29.9.2019. u 12:10

Izbori u Austriji <br data-src=Kurz pred produženjem" />

Foto: Ronald Zak / AP

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Nakon afere Ibiza Austrija u nedjelju bira novu vladu. Izgleda da skandal ne pokazuje nikakav uticaj: Puno toga govori o ponovnom izboru Sebastiana Kurza i njegovoj koaliciji sa desničarskim FPÖ.

 „Austrija je posljednjih mjeseci stupila na novo područje.“ Ovim riječima započeo je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen video kojim je pozvao svoje zemljake da izađu na izbore. Ove nedjelje 6,4 miliona Austrijanki i Austrijanaca biraju novi parlament – Nacionalni savjet – i novu vladu.

To je postalo neophodno jer je nacionalni savjet saveznom kancelaru Sebastianu Kurzu iz konzervativne ÖVP 27. maja 2019. iskazao nepovjerenje i Van der Bellen mu je jedan dan kasnije oduzeo mandat – jedinstven postupak u dosadašnjoj austrijskoj istoriji. Prije toga raspala se vladina koalicija iz ÖVP i desničarsko populističke, u dijelovima desničarsko ekstremističke FPÖ. Austrija je doživjela najtežu političku krizu nakon Drugog svjetskog rata. Prvi puta u istoriji zemlje predsjednik je morao postaviti prelaznu vladu sastavljenu od eksperata.

Ove turbulencije izazvao je tajno snimljeni video iz ljeta 2017. iz koga su SPIEGEL i “Süddeutsche Zeitung” 17. maja objavili jedan sedam minutni isječak. Film pokazuje šefa FPÖ i kasnijeg vicekancelara Heinz-Christian Strachea i njegovog partijskog prijatelja i pristalicu Johanna Gudenusa. Oba sjede u jednoj vili na Ibizi i garantiraju jednoj navodnoj ruskoj milijarderki državne narudžbe u slučaju da ona kupi bulevarske novine “Kronen Zeitung” i sa odgovarajućim izvještavanjem pomogne Stracheu da dobije poziciju kancelara na izborima u oktobru 2017. Strache i Gudenus pali su u klopku.

Iako je Kurz na dan objavljivanja videa okončao koaliciju sa FPÖ, izgleda zamislivo, da će upravo ovaj savez biti nastavljen nakon izbora u nedjelju. Kurz je doduše bio 516 dana savezni kancelar i time tako kratko kao niko prije njega, ali vjerovatno će biti ponovno izabran za šefa vlade. ÖVP profitira od Ibiza skandala i u anketama leži između 32 i 36 posto nedostižno na prvom mjestu. Na izborima 2017. imala je 32 posto. I otkrića oko uništenih akata, partijskih donacija, koje su bile iznad dozvoljenih i velikih izdataka Kurza za prijeme, privatne letove i posjete frizerima izgleda da nemaju ništa sa visinom popularnosti.

Za drugo mjesto konkurišu socijaldemokratska SPÖ sa anketnim rezultatima između 19 i 23 posto i FPÖ sa 19 do 26 posto, pri čemu SPÖ u većini anketa leži ispred FPÖ. 2017. SPÖ je osvojila 27, FPÖ 26 posto. Izgleda da skandali partijama u Austriji stvarno ne nanose štetu.

Kod SPÖ je 2017. otkriveno da je operisala sa lažnim internet stranicama da bi ocrnila Kurza – ona je doduše izgubila izbore ali nije pala na dno. FPÖ će opet prema anketama izgubiti samo 4 do 6 procentnih bodova na predstojećim izborima – uprkos Ibiza skandalu, uprkos u augustu objavljenim optužbama za korupciju u vezi sa zapošljavanjem u jednoj firmi za igre na sreću. I uprkos sumnji protiv Strachea da je privatni luksuz obračunavao kao troškove partije. FPÖ vidi sebe u svim ovim događajima kao žrtvu. Ibiza Afera? To je „politički atentat“ na partiju, sve samo “a b’soffene G’schicht” (jedna pijana istorija prim. prev.).

Strache, koji se na dan objavljivanja videa povukao kao vicekancelar i šef partije dobio je samo tjedan kasnije na evropskim izborima skoro 45.000 preferencnih glasova i mogao je ući u Evropski parlament. On je odustao od toga mandata – umjesto toga njegova supruga se sada kandiduje za Nacionalni savjet na sigurnom mjestu na partijskoj listi.

Za austrijske Zelene raniji izbori su srećan slučaj – oni u aktuelnim anketama leže kod 11 do 13 posto. Prije dvije godine, nakon internih partijskih svađa, nisu prekoračili izbornu granicu od 4 posto. Umjesto toga u parlament je ušla „lista Pilz“, jedna frakcija Zelenih koja ovaj puta vjerovatno neće biti zastupljena  – ankete je vide na 0,5 do 3 posto. Ostaje još Neos, liberalna partija, koja je posljednji puta osvojila 5 posto a sada leži kod 8 do 9 posto.

Osim ÖVP sve partije su se u predizbornoj kampanji, koju mnogi posmatrači ocjenju kao nesadržajnu, izjasnile protiv saveza sa FPÖ. Za Kurza bi nova koalicija sa FPÖ na jednu stranu bila najjednostavnije rješenje: Program postoji, jer ustvari htjeli su zajedno vladati najmanje do jeseni 2022. a sadržajno imaju mnogo preklapanja. Kurz bi mogao u ovom slučaju, sa samo malo izmijenjenim personalom, dalje raditi kao i do sada. Ali da li bi bio još vjerodostojan kad je koaliciju okončao sa riječima “Što je dosta dosta!” a sada bi je htio nastaviti?

Dalji, matematički moguć savez bio bi onaj između ÖVP i SPÖ. Međutim sadržajno partije su u mnogim područjima veoma udaljene. Mnoge godine velika koalicija je sputavala Austriju. Za mnoge ljude ovo rješenje nije prihvatljivo i zato nije vjerovatno. Osim toga Kurz i šefica SPÖ Pamela Rendi – Wagner koriste svaku priliku da pokažu kako se ne podnose.

Ostaje eksperiment sa konzervativcima, Zelenim i liberalima – to što u Njemačkoj nije funkcionisalo nakon posljednjih saveznih izbora. Bilo bi iznenađenje ako bi to u Austriji uspjelo jer i ovdje ÖVP, Neos i Zeleni sadržajno nisu bliski. Koalicioni pregovori mogli bi se pokazati kao teški. Za Kurza bi međutim ova konstelacija imala puno šarma: Mogao bi se osloboditi prigovora da je pomogao desničarskim populistima i ekstremistima da dođu na vlast.

Da bi neko drugi osim Kurza mogao postati kancelar je po sadašnjim rezultatima anketa potpuno nerealno. Doduše Austrija je već jednom imala šefa vlade koji nije pripadao najjačoj partiji, čak ni onoj drugoj po snazi: Wolfgang Schüssel. Njegov ÖVP je tada 1999. dospio na treće mjesto i išao je u savez sa FPÖ koja je bila na drugom mjestu. Prije toga su propali pregovori sa partijom sa najviše glasova SPÖ.

Međutim ovoga puta matematički skoro nije moguće ostvariti savez bez učešća ÖVP koja je prva u anketama. A jedno izgleda sigurno Sa FPÖ neće SPÖ, Neos i Zeleni ići u koaliciju.

spiegel.de

Hasnain Kazim
Autor/ica 29.9.2019. u 12:10