Istraga pada aviona Germanwingsa: Policija pronašla značajan trag

tačno.net
Autor/ica 27.3.2015. u 10:16

Istraga pada aviona Germanwingsa: Policija pronašla značajan trag

Njemačka policija zaplijenila je stvari koje su pripadale kopilotu Germanwingsa Andreasu Lubitzu, a prema nepotvrđenim medijskim napisima, pronađen je značajan trag koji bi mogao rasvijetliti zbog čega je ovaj Nijemac oborio avion i sa sobom u smrt odveo još 149 ljudi.

Njemačka policija u četvrtak kasno popodne pretresla je Lubnizov stan u Dusseldorfu i kuću koju je ovaj dvadesetsedmogodišnjak dijelio sa roditeljima u Monabauru, sjeverno od Frankfurta.

Brojne stvari bile su uklonjene sa oba mjesta, uključujući kutije i kompjuter.

“Pronašli smo nešto što će sada biti podvrgunuto testiranju. Ne možemo u ovom trenutku reći o čemu se radi, ali moguće je da je veoma značajan trag o tome šta sa desilo”, rekao portparol policije Markus Niesczery, prenosi Daily Mail.

Međutim, policija je navela da pronađeni dokaz nije poruka prije samoubistva.

Potvrđeni su izvještaji njemačkih medija da je Lubitz patio od depresije.

Takođe, njemački zvaničnici saopštili su da nije bio poznat sigurnosnim službama iz bilo kojeg razloga.

Tužilaštvo u Marseju u petak je na press konferenciji saopštilo da je, po svemu sudeći, kopilot aviona koji je ostao u pilotskoj kabini namjerno oborio avion Germanwingsa.

Saopšteno je da kopilot bio zaključan u pilotskoj kabini i da nije dozvolio kapetanu aviona koji je na trenutak izašao iz kabine da se vrati unutra.

Utvrđeno je i da je kopilot do samog kraja bio živ, odnosno na snimku se čuje njegovo disanje, iako nije odgovarao na pozive glavnog pilota da otvori vrata pilotske kabine.

Lufthansa je objavila da je Lubitz kao kopilot počeo raditi u Germanwingsa  2013., odmah nakon obuke i da je imao 630 sati leta.

Lufthansa je također saopštila i da je 2008. godine prekinuo letačku obuku na osam mjeseci, ne navodeći razloge.

Porodice žrtava u četvrtak su posjetile mjesto nesreće kako bi odale počast najmilijima. Među njima su bili i Lubitzovi roditelji kojima su saopšteni nalazi istražitelja o ulozi njihovog sina u padu aviona nekoliko minuta prije konferencije za štampu u Marseju nakon čega su odvojeni od ostalih porodica.

U avionu airbus A 320 na liniji Braselona Dizeldorf od 150 poginulih bilo je najviše državljanja Njemačke, 72, uključujući 16 sredjoškolaca koji su se vraćali sa programa razmjene, potom Španaca, njih 51, a ostale su žrtve iz Australije, Argentine, Britanije, Irana, Venecuele SAD, Holandije, Kolumbije, Meksika, Japana, Danske i Izraela.

Stradao je bračni par porijeklom iz BiH, Fehreta i Emir Smailagić.

RSE

tačno.net
Autor/ica 27.3.2015. u 10:16