Isplovila još četiri broda sa ukrajinskim žitom

RSE
Autor/ica 7.8.2022. u 10:48

Isplovila još četiri broda sa ukrajinskim žitom

Foto: Reuters

Četiri broda sa ukrajinskim žitom i hranom isplovila su 7. avgusta iz ukrajinskih crnomorskih luka u okviru sporazuma o deblokadi izvoza žitarica morem iz te zemlje, saopštili su ukrajinski i turski zvaničnici.

Četiri broda natovarena su sa skoro 170.000 tona kukuruza i drugih namirnica, objavila je ukrajinska uprava morskih luka na Fejsbuku.

Nastavak izvoza žitarica nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski zvaničnici i pripadnici Ujedinjenih nacija.

Ujedinjene nacije (UN) i Turska su posredovale u sporazumu o izvozu žitarica prošlog meseca nakon upozorenja UN o mogućem izbijanju gladi u nekim delovima sveta zbog zastoja u isporuci žitarica iz Ukrajine. To je smanjilo zalihe i dovelo do porasta cena.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je da Ukrajina uskoro planira da uključi luku Pivdenji u implementaciju inicijative za izvoz žitarica i očekuje da će kao rezultat Ukrajina moći da isporučuje najmanje 3 miliona tona robe mesečno.

Pre ruske invazije na Ukrajinu, Rusija i Ukrajina zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice.

Među brodovima koji su napustili ukrajinske luke bili su Glori, sa teretom od 66.000 tona kukuruza za Istanbul, i Riva Vind, natovaren sa 44.000 tona kukuruza, koji se uputio ka turskom Iskenderunu, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Navodi se da su druga dva broda koja su napustila Ukrajinu Star Helena, sa teretom od 45.000 tona brašna koji je krenuo ka Kini, i Mustafa Necati, koji prevozi 6.000 tona suncokretovog ulja i krenuo je ka Italiji.

Moskva i Kijev složili su se u sporazumu u julu da nastave isporuku pšenice i drugog žita iz tri ukrajinske luke po prvi put od ruske invazije u februaru.

Prva četiri broda napustila su Ukrajinu prošle nedelje prema tom sporazumu.

RSE

RSE
Autor/ica 7.8.2022. u 10:48