Iskrcavanje migranata sa broda Open Arms

Agencije
Autor/ica 21.8.2019. u 12:33

Iskrcavanje migranata sa broda Open Arms

Foto: Reuters

Migranti, mahom iz Afrike, evakuirani su sa broda nakon naloga tužitelja u italijanskom gradu Agrigento.

Izbjeglice i migranti koji su danima bili odsječeni od svijeta na brodu Open Arms kod Lampeduse počeli su se iskrcavati sa tog broda na ovaj italijanski otok, prenose agencije.

Migranti, mahom iz Afrike, evakuirani su sa broda nakon naloga tužitelja u italijanskom gradu Agrigento, javlja agencija Reuters.

Tužilaštvo je u utorak naredilo zapljenu broda Open Arms koji je usidren blizu otoka Lampedusa, kao i momentalnu evakuaciju svih izbjeglica na brodu.

Kako je prenijela agencija Ansa, ta odluka je donijeta nakon što je glavni tužitelj obišao brod tokom popodneva zajedno sa ekipom ljekara.

Očajnički potezi

Brod se nalazio kod Lampeduse tokom proteklih devetnaest dana, a na njemu se nalazi gotovo stotinu migranata i izbjeglica.

Prije dolaska tužitelja Luigija Patronagia, približno petnaest migranata skočilo je u more sa broda poslije devetnaest dana provedenih na njemu. Uz pomoć italijanskih spasilaca, oni su uspjeli doplivati do Lampeduse.

Patronagio istražuje moguće optužbe za kidnapiranje protiv ministra unutrašnjih poslova Italije, desničara Mattea Salvinija koji je odbio dozvoliti iskrcavanje u Italiju, uprkos tome što je šest evropskih država pristalo primiti migrante koji su početkom augusta spašeni na moru kod Libije.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 21.8.2019. u 12:33