Iranska nacionalna biblioteka suspendovala neke članice zbog ‘nepravilnog’ nošenja hidžaba

RSE
Autor/ica 15.2.2023. u 09:37

Iranska nacionalna biblioteka suspendovala neke članice zbog ‘nepravilnog’ nošenja hidžaba

Foto: iranintl.com

Nekoliko članica Nacionalne biblioteke Irana navodno je primilo tekstualnu poruku u kojoj ih se obavještava da je njihovo članstvo suspendirano zbog nepropisnog nošenja marame, što predstavlja kršenje zakona o obaveznom hidžabu.

Kao odgovor, članovi Narodne biblioteke protestovali su 13. februara, rekavši da je suspenzija članstva nekoliko žena “organizovani korak javnih institucija za širenje rodnog aparthejda u Islamskoj republici”.

Suspendovane članice koriste jedinstvene resurse Nacionalne biblioteke u istraživačke svrhe.

Hidžab – pokrivalo za glavu koje nose muslimanke – postao je obavezan u javnosti za iranske žene i djevojčice starije od devet godina nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Posljednjih sedmica objavljeni su i brojni izvještaji u kojima se detaljno navode potezi vlasti za zatvaranje preduzeća, restorana, kafića, a u nekim slučajevima i apoteka jer vlasnici ili menadžeri nisu poštovali islamske zakone i pravila o obaveznom hidžabu.

Izvještaji dolaze nakon višemjesečnog gnjeva javnosti koji je izbio nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u septembru u pritvoru nakon što ju je pritvorila moralna policija u Teheranu zbog “nepropisnog” nošenja marame.

Njena smrt, za koju zvaničnici kažu da je izazvao srčani udar, izazvala je talas antivladinih protesta u gradovima širom zemlje. Vlasti su nemire dočekale oštrim gušenjem. Hiljade, uključujući studente, novinare, advokate, aktiviste, branitelje digitalnih prava, privedene su i izrečene su im stroge kazne, uključujući smrtnu.

Režim, koji je okrivio Zapad za orkestriranje demonstracija, obećao je da će se još jače obračunati s demonstrantima.

Protesti predstavljaju najveću prijetnju islamskoj vladi od revolucije 1979. godine.

RSE

RSE
Autor/ica 15.2.2023. u 09:37