Iran planira povećanje izvoza nafte

tačno.net
Autor/ica 20.3.2022. u 08:57

Iran planira povećanje izvoza nafte

foto: business-magazine.ba

Zastupnici su odlučili podići gornju granicu izvoza nafte i derivata sa 1,2 na 1,4 miliona barela dnevno, rekao je iranski ministar.

Iranski ministar energetike Javad Owjži rekao je danas da će nastojati povećati izvoz iranske nafte i derivata na 1,4 miliona barela dnevno.

“U parlamentu, zastupnici su odlučili podići gornju granicu izvoza nafte i derivata sa 1,2 na 1,4 miliona barela dnevno. Ministarstvo za naftu će učiniti sve što je u njegovoj moći da ostvari nivo utvrđen u budžetu“, rekao je Owji za iransku državnu televiziju.

Iran, suočen sa američkim sankcijama zbog izvoza sirove nafte, ne otkriva tačne brojke o količini prodate nafte, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Do 2040. godine 6,5 miliona barela dnevno

Ovdži je rekao da je njegovo ministarstvo planira povećati proizvodni kapacitet sirove nafte i kondenzata na 5,7 miliona barela dnevno sa oko 3,7, odnosno četiri miliona barela dnevno, bez navođenja vremenskog okvira.

Krajem 2020. Iran je predstavio ambiciozan plan za povećanje proizvodnih kapaciteta sirove nafte na više od 6,5 miliona barela dnevno do 2040. godine.

balkans.aljazeera.net

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 20.3.2022. u 08:57