Iran osudio “puč” u Egiptu i podržao Muslimansko bratstvo

tačno.net
Autor/ica 5.7.2013. u 11:33

Iranski zvaničnici saopćili su danas kako se nadaju da će pokret Muslimansko bratstvo u budućnosti ponovno doći na vlast u Egiptu, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Osudili su vojni udar u Egiptu i svrgavanje predsjednika Muhammeda Mursija. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian istakao je da je vrlo značajno da se nastavi demokratski proces u Egiptu, uvaže zahtjevi svih građana i spriječi militarizam.

Šef Vijeća sa vanjsku politiku i sigurnost iranskog palramenta Alaeddin Boroujerdi kazao je da Muslimansko bratstvo opet treba da igra značajnu ulogu u iranskoj politici.

“Pokret Muslimansko bratstvo bi trebao da zauzme značajno mjesto na političkoj sceni u Egiptu te da dobro isplanira naredne političke korake koje će poduzeti”, rekao je Boroujerdi, prenio je dopisnik AA.

Podsjetio je da je egipatska vojska obećala održavanje prijevremenih izbora, istakavši da Muslimansko bratstvo treba ući u dijalog sa vojskom.

“Možda nije moguće da Mursi ponovo dođe na vlast, ali Muslimansko bratstvo treba igrati značajnu ulogu u politici Egipta”, smatra Boroujerdi.

S druge strane, egipatski generali suočavaju se danas sa prvim velikim testom, jer su pristalice svrgnutog predsjednika Muhammeda Mursija najavile masovne demonstracije nakon džuma-namaza, ustajući tako protiv vojske koja je izvršila državni udar.

U međuvremenu su raspisane potjernice za više od 300 članova Muslimanskog bratstva i njihovih bliskih saveznika, dok su tenkovi i druga oklopna vozila raspoređeni na strateškim tačkama u Kairu i drugim većim gradovima.

tačno.net
Autor/ica 5.7.2013. u 11:33