Iran i EU počet će razgovore na visokoj razini o različitim pitanjima

tačno.net
Autor/ica 29.7.2015. u 10:14

Iran i EU počet će razgovore na visokoj razini o različitim pitanjima

Iran i Europska unija složili su se započeti razgovore o različitim pitanjima, među kojima i o borbi protiv terorizma, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini u utorak u Teheranu.

Mogherini je stigla u Teheran u utorak kako bi razgovarala o provedbi dogovora po kojem bi Iran trebao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

»Dogovorili smo se da održimo razgovore na visokoj razini između Irana i Europske unije o različitim pitanjima, uključivo o suradnji na polju energetike… ljudskih prava, borbe protiv terorizma te o regionalnim pitanjima«, rekao je Zarif nakon razgovora s Mogherini.

Sporazum je postignut 14. srpnja u Beču između Irana s jedne strane i Sjedinjenih Država, Francuske, Rusije, Kine, Britanije i Njemačke s druge. Cilj mu je okončati gotovo desetljeće star spor oko iranskog nuklearnog programa.

Mogherini je rekla da provedba sporazuma ovisi o političkoj volji, angažmanu i strpljivosti svih uključenih strana, dodajući: »dogovor ima kapacitet utrti put široj suradnji između Irana i Zapada«.

»Regionalna i međunarodna suranja s Iranom za nas je jako važna«, naglasila je šefica europske diplomacije koja se treba sastati i s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 29.7.2015. u 10:14