Irak: Operacija vojske u Tikritu

tačno.net
Autor/ica 29.6.2014. u 08:25

Irak: Operacija vojske u Tikritu

Iračke snage bezbednosti pokrenule su u subotu veliku ofanzivu u Tikritu, gradu koji od 11. juna drže sunitski pobunjenici, javljaju svetske agencije.

U toj ofanzivi, u kojoj se koriste borbeni helikopteri, učestvuju irački komandosi, redovna vojska u kojoj ima sunitskih vojnika i šiitskih volontera, izjavio je predstavnik iračkih snaga bezbednosti Džavad el Bolani.

Stanovnici Tikrita, rodnog mesta bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, naveli su da su sukobi u toku, ali nije jasan obim borbe koja se vodi u gradu i okolini.

Borbeni helikopteri iračke vojske bombardovali su u subotu rano ujutru studentski dom na severu Tikrita, u kojem se nalaze pripadnici sunistke ekstremističke grupe Islamska država Irak i Levanta. Za sada se ne zna da li je bilo žrtava u tom napadu.

“U Tikritu skoro nema više nikog. U poslednja 72 časa stanovnici su pobegli iz grada strahujući od sukoba”, rekao je jedan meštanin i dodao da od petka nema struje ni vode.

SAD, koje ne žele da direktno učestvuju u ofanzivi, uputile su oružjem opremljene bespilotne letelice koje nadleću Bagdad.

U toku je i evakuacija 1.200 kineskih državljana koji rade u Samari na severu Iraka.

Rse

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 29.6.2014. u 08:25