Impičment ili 14. amandman: Može li se Trumpu zabraniti bilo kakva funkcija?

Jan Volfe
Autor/ica 15.1.2021. u 09:04

Impičment ili 14. amandman: Može li se Trumpu zabraniti bilo kakva funkcija?

Piše: Jan Volfe (Reuters)

Pojedini američki zakonodavci ukazuju da bi predsjednik Donald Trump trebao biti spriječen da ponovo obavlja političku funkciju nakon što je opozvan u srijedu, 13. januara, u Predstavničkom domu zbog podsticanja nasilnika koji su upali na Kapitol dok su kongresmeni potvrđivali pobjedu novoizabranog predsjednika SAD Joea Bidena.

Sada, kada je Predstavnički dom opozvao Trumpa, Senat će odlučivati da li će ga smjeniti i eventualno diskvalifikovati da obavlja buduće funkcije.

Pravni stručnjaci smatraju da se diskvalifikacija može nametnuti kroz postupak opoziva (impičment) ili aktiviranjem 14. amandmana Ustava Sjedinjenih Država.

Može li se diskvalifikacija provesti kroz opoziv?

Američki ustav kaže da postoje dva načina za kažnjavanje opozvanog zvaničnika: uklanjanje sa funkcije ili „onemogućavanje obavljanja bilo koje važne funkcije u federalnim institucijama ili na bilo koji način povezane sa njima“.

Predstavnički dom je usvojio jedan član o impičmentu, optužujući Trumpa za podstrekivanje na pobunu kada je održao zapaljivi govor pristalicama nešto prije nego što su pro-Trumpovi nasilni demonstranti poharali Kapitol.

Trump će na suđenju vjerovatno tvrditi da su njegove primjedbe bile u okvirima slobode govora koju štiti 1. amandman Ustava i da, iako je pristalicama rekao da se „bore“, nije bilo namjere da doslovno poziva na nasilje.

Prema Ustavu, za uklanjanje zvaničnika potrebna je „osuđujuća presuda“ dvotrećinskom većinom u Senatu, dok je za diskvalifikaciju potrebna samo prosta većina glasova.

Istorijski gledano, takvo glasanje o diskvalifikaciji se provodi samo nakon presude. Trojica saveznih zvaničnika u istoriji SAD diskvalifikovana su kroz postupak impičmenta. Sva trojica bili su savezne sudije.

Ne tako davno, 2010. godine, Senat je uklonio i diskvalifikovao da obavlja buduće funkcije sudiju iz Louisiane za kojeg je utvrđeno da je umiješan u korupciju.

Odredba 3. u 14. amandmanu Ustava SAD kaže da niti jedna osoba koja je bila uključena u „pobunu ili ustanak“ protiv Sjedinjenih Država neće obavljati nijednu funkciju u Sjedinjenim Državama, niti civilnu niti vojnu.
Odredba 3. u 14. amandmanu Ustava SAD kaže da niti jedna osoba koja je bila uključena u „pobunu ili ustanak“ protiv Sjedinjenih Država neće obavljati nijednu funkciju u Sjedinjenim Državama, niti civilnu niti vojnu.

Sada se vode rasprave oko opsega ustavne klauzule o diskvalifikaciji, o tome da li se ona odnosi na predsjednika Sjedinjenih Država, kaže Brian Kalt, profesor prava na državnom univerzitetu Michigan.

Analizirajući istorijske dokumente, neki pravni stručnjaci ocjenjuju da namjera osnivača (SAD) nije bila da se u klauzuli o diskvalifikaciji – funkcijom smatra i predsjednička, dok drugi tvrde da se odnosi i na tu poziciju.

Može li Trump biti diskvalifikovan ako ga Senat ne osudi?

Ovo je neistraženo pravno područje i nema jasnog odgovora, smatraju stručnjaci.

Paul Campos, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Koloradu, smatra da se može glasati za diskvalifikaciju Trumpa čak i ako nema dovoljno glasova za osuđujuću presudu. Američki Vrhovni sud je jasno stavio do znanja da Senat ima široku slobodu da odredi kako će voditi suđenje, naveo je on.

Ali, profesor Kalt misli da će za diskvalifikaciju prvo biti potrebna osuda. U suprotnom, to bi bilo ravno kažnjavanju predsjednika za prekršaj koji nije počinio, rekao je Kalt. Sva trojica sudija koji su diskvalifikovani iz obavljanja funkcija prvo su bili osuđeni.

Šta kaže 14. amandman?

Stav 3. u 14. amandmanu kaže da niti jedna osoba koja je bila uključena u „pobunu ili ustanak“ protiv Sjedinjenih Država neće obavljati nijednu funkciju u Sjedinjenim Državama, niti civilnu niti vojnu.

Odredba je usvojena nakon Građanskog rata 1865. kako bi se zabranilo konfederalnim političarima da obavljaju javne funkcije.

Kongres je 1919. godine, na primjer, aktiviranjem 14. amandmana spriječio izabranog zvaničnika Victora Bergera da zauzme mjesto u Zastupničkom domu jer se aktivno protivio američkoj intervenciji u Prvom svjetskom ratu.

Međutim, u odeljku 3. ovog amandmana se ne objašnjava kako se on može primeniti.

Ako Trump i bude diskvalifikovan, aktuelni saziv Vrhovnog suda možda će htjeti da razjasni da li je taj potez bio zakonit, kaže profesor Kalt (na fotografiji zgrada Vrhovnog suda)
Ako Trump i bude diskvalifikovan, aktuelni saziv Vrhovnog suda možda će htjeti da razjasni da li je taj potez bio zakonit, kaže profesor Kalt (na fotografiji zgrada Vrhovnog suda)

Drugi dio 14. amandmana, Odredba 5, ovlašćuje Kongres da sprovede cijeli ovaj akt kroz „odgovarajuće zakonodavstvo“. Neki stručnjaci su ovaj jezik protumačili tako da bi većina oba doma Kongresa mogla da donese zakon kojim se primjenjuje zabrana na određenog predsjednika, poput Trumpa.

„Četrnaesti amandman vrlo je nejasan kada je reč o proceduri njegove primene“, kaže profesor Kalt. „Mislim da bi bila potrebna neka kombinacija zakona i sporova – parnica.“

Može li Trump osporiti diskvalifikaciju na sudu?

To je sigurno moguće, smatra Kalt.

Slučaj pred Vrhovnim sudom iz 1993. jasno pokazuje da je sud oprezan prema proceduri impičmenta u Senatu. U pomenutom predmetu, koji se ticao optuženog sudije, Sud je naveo kako, bez obzira da li je Senat pravilno proveo opoziv, to predstavlja političko pitanje i parnica se ne može voditi.

Ako Trump i bude diskvalifikovan, aktuelni saziv Vrhovnog suda možda će htjeti da razjasni da li je taj potez bio zakonit, kaže Kalt.

Trump je, naime, imenovao tri od devet članova Vrhovnog suda: sudije Nila Gorsucha, Brett Kavanaugh i nedavno Ami Conei Barrett. Sud sada ima konzervativnu većinu od šest sudija.

(Izveštaj Jan Volfe; Montaža Noeleen Valder i Aurora Ellis)

RSE

Jan Volfe
Autor/ica 15.1.2021. u 09:04